Pokušajte da zamislite hordu uštogljenih, nonšalantnih modnih urednika koji se odriču svojih davno uspostavljenih kodova pristojnosti i pakuju u torbe pune šake različitih Chanel brendiranih slatkiša u Karlovom supermarketu. Ne možete? To se desilo upravo ove sezone.

Na pistama za jesen/zimu 2014. desilo se nešto što se kosi sa pravilima. Promenu stava započele su modne muze dizajnera u usponu i unele talas zanosa i radosti koji je preplavio piste.

Cara je sa ostalim modelima plesala u haljinama bez rukava Stelle McCartney i vuni dala živ i razdragan look. Humor je postao modni heroj – pogledajte samo nove komade koje radi Moschino ili Marc by Marc Jacobs. Kellogg petao kao modni detalj zajedno sa maramom sa smajlijima paradirali su na reviji Anye Hindermarch praćeni sjajnom vokalom Judy Garland.

Promena modnog pravca imala je i tiši ton na reviji Marc Jacobs, a diktirala ga je glumica Jessica Lange recitujući Happy Days Are Here. Dajući svoj doprinos ovom buntu, Alexander Wang namignuo je u stilu toplih, promenljivih boja.

Cara je na Fendi reviji nosila lutku, miniverziju Karla Lagerfelda, a zlatna kiša preplavila je pistu dok su nasmejane manekenke nosile party haljine Diane von Furstenberg (igre reči su u modi pa se revija zvala Bohemian Rapsody).

Jean Paul Gaultier potpuno se uklopio u svoju postsvemirsku reviju tako što je obukao kosmonautsko odelo od folije. Sa druge strane, Burberry nas je vratio u klupe umetničke škole – na svakoj ručno dekorisanoj torbi mogli su se videti jedinstveni potezi četkicom. Zagonetnoj sofistikaciji vreme je za pauzu – igrajte se i pridružite se buntu!

Nazovite to pobunom mladih generacija (Rihanna je ta koja vlada prvim redovima i  backstageovima svih revija), buntom ili kako god želite, ali znajte – poznati su potpuno podržali ovaj udar na klasične modne trendove koji se po svemu sudeći menjaju. Činilo se kako je večna „klasična devojka“sada ustupila mesto novim definicijama mode.

Tekst: Milan Đačić

Zaboravite na stidljivi minimalizam. Ne brinite o konzervativnoj eleganciji. Moda je ponovo postala razigrana!