Nakon što je Virginie Viard došla na mesto kreativne direktorke velikog Chanela, nakon sjajne prve kolekcije pred dizajnerku postavljena su sve veća očekivanja. Sačuvati prepoznatljiv dizajnerski kod, ali paralelno postavljati i nove modne temelje nešto je što Viard jako dobro polazi za rukom, pa nimalo ne čudi što je ovogodišnja kolekcija i više nego opravdala sva očekivanja te još jednom dokazala kako se Virginie Viard na ovoj prestižnoj poziciji nalazi potpuno zasluženo. 

Chanel je jedna od onih modnih kuća koja zasluženo uživa status kultnih, izaziva strahopoštovanje i uvek iznova osvaja bogatom tradicijom i prepoznatljivim dizajnerskim potpisom. Elegancija i prefinjenost neki su od glavnih dizajnerskih postulata velikog Chanela, pa nije iznenađenje što se svakom kolekcijom prožima estetika koja savršeno spaja sve ono što predstavlja modernu Chanel ženu. Na koji način zadržati tradicionalne vrednosti, a pritom kreirati nove modne vizije nije nimalo lak zadatak, ali upravo zato on pripada samo onima koju su dostojni njegovog rešavanja. Predstavljanje kolekcija već odavno zahteva mnogo više od samih odevnih predmeta; scenografija i produkcija pričaju svoju priču koja je usko povezana sa samom kolekcijom, pa je tako ovog puta Chanel rekreirao krovove zgrada aludirajuću na bezvremensku parisku romantičnu gradsku priču.

Već prvi pogled na ovogodišnju kolekciju pokazuje kako je Viard inspiraciju potražila u klasici, ali i modernim linijama koje stvaraju savršenu sinergiju prošlosti i sadašnjosti. Kolekcija objedinjuje tipičan chanelovski izgled koji je vidljiv u prepoznatljivim komadima od tvida, elegantnim kaputima obogaćenim zanimljivim printovima, vešto kombinovanim detaljima, ali i vrhunskom izvedbom. Paleta boja zadržala se na onim zagasitijim nijansama, ali to ne znači da se u kolekciji ne može pronaći i nešto vibrantniji kolorit koji odlično "razbija" predstavljene look-ove. Iako ovog puta fluidnost krojeva nije bila u fokusu, haljine sa volanima i zanimljivom konstrukcijom slojeva donele su romantičarski izgled na ponešto drugačiji način, pa su celokupnoj viziji podarile upečatljiviju priču zahvaljujući strateškim odabirom tamnih boja te tako naglasili žensku dominaciju suptilnim i nežnim prizvukom.

S druge strane, kao što smo već spomenuli, raznolikost dezena definitivno se može izdvojili kao lajt motiv cele kolekcije i savršena platforma za modno poigravanje, ali i stavljanje akcenta na koketiranje različitim formama oblačenja. Viard je ovom kolekcijom pokazala doslednost Karlu Lagerfeldu, ali i celokupnoj kući jer ne odustaje od proverne formule koja je Chanel izdigla kao dizajnerskog vladara elegantne i prefinjene mode koja apsolutno nikada neće postati dosadna ili već viđena, već naprotiv iznova ukazati na lepotu stilskih igara u kombinaciji sa bezvremenskom klasikom.

Izvor: Fashion.hr/Elle.rs

Možemo slobodno reći da je najbolje ostavljeno za kraj i da je zatvaranje Nedelje mode prošlo u velikom stilu!