77. po redu venecijanski filmski festival održava se na lidu u Veneciju u periodu od 02. do 12. septembra.

Njegov značaj za svet filma i umetnosti generalno je važan, jer je u pitanju jedan od najstarijih filmskih festivala na svetu (počeo je da se održava davne 1932. i to u sklopu čuvenog venecijanskog bijenala), ali prvenstveno važan zbog karakterističke umetničke slobode izražaja koja je data rediteljima iz celog sveta koji ovde predstavljaju svoj rad.

Međutim, ove 2020. godine značaj festivala umnogostručen je, s obzirom da je ovo prvi veliki filsmki festival koji je ove godine održan od kada je na snagu stupila globalna pandemija izazvana virusom covid19.

Prisutni moraju da se pridržavaju strogih pravila koje podrazumevaju sigurnosne mere, kao što su obavezne maske za lice u svim zatvorenim prostorijama, merenja temperature, te fizičke distance - ne bi li se smanjio rizik od širenja virusa.

Ovoga puta, iako red carpet funkcioniše vrlo ažurno kao i do sada (tu su velike zvezde, velika dizajnerska imena koja su poneli i brojni fotografi da sve to pribeleže), crveni tepih zabranjen je za posetu javnosti.

Već ih je nosila i opet je pobednica: Najbolja red carpet izdanja Cate Blanchett sa festivala u Veneciji

Ovogodišnji žiri čini sedam imena sastvaljenih od britanskih, francuskih, američkih, nemačkih i italijanskih režisera, autora i glumaca, a to su: Veronika Franz, Joanna Hogg, Nicola Lagioia, Christian Petzold, Ludivine Sagnier i Matt Dillon, na čelu sa čuvenom australijskom glumicom Cate Blanchett.

Cate Blanchett je takođe i predvodnica po pitanju najboljih stajlinga sa crvenog tepiha, te na konto ove teme zaista zaslužuje poseban članak, dok je u stopu prati škotska diva Tilda Swinton - koja je ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo.

Dalje spisak nadopunjuju nama ne tako znana imena evropskih glumica, ali i režiserki.

Iako se pretpostavljalo da do održavanja festivala neće doći, uprkos svemu on je u punom jeku!