U pitanju je svakako bezvremen komad, ali je prosto ponekad istaknutiji više no što je inače.

Međutim, ono što mi volimo u vezi ovog trenda jeste to što sa njim ne možete da pogrešite. Iako je trenutno aktuleno recimo deset drugih komada koji su mnogo više in ili još bolje: trenutno je jesen, a vi ste ga pre par godina nosli leti: može da se nosi u svakoj sezoni, svake godine.

Zašto Bardot top?

Jednostavno je. Zato što ga je Brigitte Bardot stavila u modni fokus nakon više od jednog veka.

Naravno, Bardot ga je stilzovala na drugačiji način, implementirala u svoje outfite i komade koji su bili u modi 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, ali je činjenica da je insistirala na ovom komadu, uspela da ga iznese u najrazličitijim stilovima, kao i u tome da postane njen zaštitni znak.

Na našem podneblju Bardot top nije toliko čest izraz, u pitanju je termin koji se koristi za opisivanje komada koji poseduje gola ramena.

Važno je znati da je stotinama godina pre no što ga je lepa Francuskinja stavila u fokus, to uradio veliki Charles Frederick Worth - kreator koji se smatra ocem visoke mode.

Sigurno da vam je poznato - sve one balske haljine sa krinolinama, gomilom svile i čipke, te golim ramenima.

Kada je Kate Middleton u julu 2016. za oficijalnu posetu Natural History muzeju u Lonodnu obukla prelepu belu haljinu golih ramena (inače, zapravo prilično luksuznu kreaciju sa potpisom Barbare Casasole i cenom od 1.700 evra), članovi britanske kraljevske porodice su se zagrcnuli ispijajući svoj popodnevni čaj.

Zaboravite na momenat Jane Birkin i Brigitte Bardot: Ovih 5 Parižanki redefiniše pojam francuskog šik stila

Gola ramena u uskom royal krugu nisu viđena od vremena princeze Diane.

Ipak, oporstili su joj. Iz zapravo vrlo prostih razloga: ako neki odevni komad komunicira aristokratiju to je onda upravo ovaj. Ne možete baš mnogo da uradite u jednom ovakvom modelu. On je divan, ženstven i elegantan - sve u jednom. Čak i pomalo provokativan i seksi, ali sa onom pravom notom ukusa, nu izuzetno suptilan način - kako u nobles krugovima jedino i može.

Međutim, prilično je nepraktičan. Nema tu mnogo pomeranja, ako želite da ostavite dobar utisak. Zaboravite na bilo kakvo razamhivanje, a vrlo je poželjno i na brushalter, kao i na nošenje tašni na ramenu - niko ne želi da vidi usečene tragove na vašoj koži.

Jednostavno, samo budite lepi i elegantni, ovaj kroj to od vas zahteva!

Ali da se vratimo na Brigitte Bardot, zahaljujući kojoj modeli bez ramena i nose ime.

Bardot je postala seks simbol vrlo brzo i nije se ustručavala to da iskomunicira, a to je često činila uz pomoć mode naravno, a još češće uz pomoć komada koji su stavljali njena gola ramena u prvi plan.

Zanimljiva, glamurozna i seksepilna: Kako je Brigitte Bardot postala najfatalnija glumica u istoriji filma

Naime, Brigitte Bardot je izazvala pravu malu modnu revoluciju kada je gola ramena počela da implementira u sve svoje look-ove.

Koktel haljina golih ramena bila je očekivana, top u spoju sa suknjom isto tako, ali ne i u spoju sa pantalonama recimo - te sa kaišem u fokusu. Potom, ne sa golim ramenima i naglašenim dekolteom, te sa efektnom ogrlicom kao glavnim detaljem ili minđušama i podignutom kosom.

Ovo je bio odličan komad sa kojim je moglo da se eksperimentiše i igra u nedogled i Bardot je iskoristila maksimum njegovog potencijala.

Kako je to činila, te kako su to u poslednje vreme radile druge poznate ličnosti, pogledajte u našoj galeriji.

Postoje trendovi koji dođu i prođu, oni koji su uvek prisutni i oni koji naprasno postanu deo modnog fokusa, iako su uvek tu - to je slučaj sa čuvenim Bardot topom.