Poboljšavajući ono što voli, čovek postiže uspeh. Pablo Pikasso rekao je da se odmara kad radi i da postaje ludo umoran od besposličarenja i poseta gostiju. Umetnik je živeo 91 godinu bogatog života i ostavio je mudre zaključke za svoje potomke:

"Umetnost je isključivanje nepotrebnog".

Da bi vaš život ličio na dovršeno remek-delo, a ne na skice i nacrte, morate biti u stanju da odsečete sve nepotrebno, strano, bezvezno. Odbijte nametnute želje koje nemaju nikakve veze sa vašim istinskim Ja, naučite da ne obraćate pažnju na javno mnjenje i kritike. Distancirajte se od onih koji ne žure da provode vreme s vama.

"Volim da živim siromašno, ali sa puno novca u džepu."

Recite ovu frazu sadašnjim bogatašima i oni će vam se smejati u lice. Ali u isto vreme postoji poseban luksuz u tome što ne zavisite od mode i trendova. Živeti bez osećaja potrebe za spoljnom fasadom i za prihvatanjem - to je sloboda.

Novac može biti merilo uspeha, ali kupovina i neograničena potrošnja su merilo kompleksa.

"Inspiracija postoji, ali dolazi samo tokom rada."

Ovo je Pikassova izjava da voda ne teče ispod kamena. Samo u pokretu postajemo ono što jesmo, samo na taj način osećamo kako život dobija svoju visinu.

"Da nemam nikoga da volim, zaljubio bih se u kvaku na vratima."

Iako od svojih savremenika samo čujete da ne možete verovati ljudima, da ih trebate držati na distanci i nikada ne voleti, Picasso je bio zaljubljen u život i uvek je tražio neki novi razlog za zanesenost, polet i ljubav. 

pablo-picasso-umetnost-citati
Profimedia 

 "A među ljudima ima više primeraka nego originala."

To ne znači da ste prinuđeni da živite u društvu praznih i licemernih ljudi. To samo znači da treba da rastete i prevazilazite sebe, te tražite iste takve: originalne, prirodne, istinite, a ne lažne.

"Morate da potrošite mnogo vremena da biste napokon postali mladi."

Mladost nije samo sjaj u očima i rumenilo na obrazima. Ovo je poseban stav prema životu, žeđ za otkrićem, zvučan smeh, očekivanje čuda, odsustvo straha od novih stvari, sposobnost iznenađenja, lak odnos prema svemu, poverenje da se sve može ispraviti, fleksibilnost duše i uma. Pronalaženje sebe i žeđi za ljubavlju.

"Vetar jača sa godinama. I uvek mi duva u lice".

Da li ljudi postaju mudriji i ne prave greške s godinama? U stvari, oni jednostavno ne dovode sebe u situacija u kojima mogu da pogreše. A život i dalje šalje prepreke i postavlja zadatke koje treba hitno rešiti.

A sve možete sažeti sledećim citatom:

„Mi ne starimo, mi sazrevamo.“

pablo-picasso-umetnost-citati
Profimedia 

Izvor: stil.kurir.rs