Obaveštavamo Vas da će 29. jula u periodu od 17-22h biti otvoreno Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave.

Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK

Snove o zajedništvu je daleko lakše sanjati, nego živeti. Govoriti jezik zajedništva u praksi znači koristiti zajednički označitelj “mi”, ali i činiti to oprezno. Ne želimo da govorimo u ime nekoga, već da pokušamo da uspostavimo novo kolektivno telo, koje “govori” ovaj jezik, tako što razume i oseća iste probleme.

Taj jezik poznaje samo plural. On je višeznačan, nadnacionalan, transkulturalan, ne poznaje granice i granice ga ni ne zanimaju. On je pre svega razmena, i nije moguće pronaći samo jednu zajedničku tačku u kojoj se svi putevi, ideje i perspektive sažimaju i presecaju, a svi glasovi slažu. Nema ni potrebe tragati za takvom singularnošću. Umesto tačke biramo da razvijamo konstelacije. Umesto laganog dodira, odlučujemo se za prožimanje kao strategiju. Umesto povremenih susreta nudimo nerazmrsivo preplitanje kao novi metod. Umesto sporadičnih poznatih reči, čitav jezički aparat baziran na razumevanju postaje sredstvo komunikacije koju koristimo.

Kada govorimo jezikom zajedništva mi ne govorimo o opštim mestima, već o mestima opštih briga. Ako novi počeci i novi svetovi jesu mogući (a mi verujemo da jesu) kako ćemo onda izgraditi novo kolektivno telo koje će ih živeti? Kako da iskoristimo šumove savremenog društva da istražimo horizonte i prostore budućnosti koje nagoveštavaju, kako da ih zamislimo i dosegnemo?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

PROGRAM

UMETNIČKI PAVILJON “CVIJETA ZUZORIĆ”, uto-pet 13-19h, vikend 12-18h

Izložbena celina: NEW CONSTELLATIONS - I'll stop the world and melt with you

Izlagači/ce: Adna Muslija, Clément Bedel, Danijela Matović, Iva Palurović, Iris Blauensteiner, Jelena Micić, Jovan Turčinović, KOLXOZ, Katarina Stanojlović, Konstantinos Petrović, Lidija Ristić, Ljubomir Popović, Marija Anđelković, Marko Riboškić, Milica Mijajlović, Milica Vesić, Nina Puhar i Milica Žujović, Ognjen Rodić, Sanja Anđelković, Sanja Ćopić, Sara Milojević i Luka Jovanov, Shaotong He, Sofija Pavković, Sonja Jo, Topčiderska klasa (Aleksandar Jovanović, David Radonjić, Jovana Blagojević, Ksenija Erjavec, Marija Solujić, Marijana Arunović, Marko Obradović, Mihailo Ristić, Nevena Ostojić i Pavle Ćurčić), Vanja Novaković, Vanja Žunić i Pavle Banović, Vera Kavaleuskaya, Viktoria Schmid, Žarko Aleksić 

GALERIJA ULUS, uto-ned 13-20h

Izložbena celina: BUBBLE: Dropped in the state of imaginary grace

Izlagači/ce: Davud Turković, Isidora Krstić, Jana Gligorijević i Marija Stanković, Jelena Milićević, Milena Petronijević, Nikša Suzić, Pavle Golijanin, Sara Masnikosa, Tamara Milošević, Zulfikar Filandra

PODRUM GALERIJE ULUS, uto-ned 13-20h

Izložbena celina: BORDERLINE: I saw the world thrashing all around your face

Izlagači/ce: Ana Aleksić, Andrijana Bugarić, Anja Tončić, Glen De Cock, Ivana Mirchevska i Elena Chemerska, Ksenija Tajsić, Léa Tissot, Miljana Niković

VELIKI BARUTNI MAGACIN (Barutana), uto-ned 11-19h

Izložbena celina: BATTLEGROUND: There's nothing you and I won't do

Izlagači/ce: Darja Mamula, Katarina Ilijašević, Marija Nikolić, Milena Ivanović, Nikola Radosavljević, Romana Pehar, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu), Slobodan Sailović, Vojislav Pavlović

RIMSKI BUNAR, uto-sub 11-19h

Izložbena celina: REMEDY: I made a pilgrimage to save this humans race

Izlagači/ce: Bojana Branković, Kristina Palanjuk, Nemanja Milenković, Rita Nobre, Sofiia Sorokina, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič

VOJNI BUNKER, uto-sub 11-19h

Izložbena celina: UNDERNEATH: Moving forward using all my breath

Izlagači/ce: Anja Štark, Darko Sretić, Dunja Ćorlomanović, Lazar Stojić, Milena Petrović, Pavle Radović, Vladimir Vasić

AMAM - STARO TURSKO KUPATILO (Planetarijum), uto-sub 11-19h

Izložbena celina: #GOALS: Dream of better lives

Izlagači/ce: Aleksandar Radičević, Juliana Nozomi, Kristina Bajilo, Mila Panić, Pavle Ćurčić, Tara Rodić

KONAK KNEGINJE LJUBICE, utorak-četvrtak i subota: 10-17h pet: 10-18h, ned: 10-14h

Izložbena celina: IDENTITIES: Was it always mesh and lace?

Izlagači/ce: Adrienn Újházi i Marija Šumarac, Dea Džanković, Dejan Krstić, Karen Nhea Nielsen i Marko Gutić Mižimakov, Katarina Vasiljević, Lubica Mildeova, Nataša Nedelkova, Sandra Lakićević, Sara Apostolović, Saša Tatić, Sofija Milčić, Sofija Modošanov, Sybil Montet, Teodora Dimitrijević, Željka Aleksić

FOOTNOTE CENTRE, uto-sub 15-19h

Izložbena celina: TÊTE-À-TÊTE: The future's open wide

Izlagači/ce: Agata Szymanek, Aleksandar Rakezić, Alexandra Papademetriou, Hekler (Nataša Prljević, Jelena Prljević, Sonja Blum), Maja Simišić, Milica Dukić, Nađa Kračunović, Denise Lee, David Bilek, Tijana Radenković 

LUNA PARK

Izlagači/ce: Borjan Grujić, Nastasija Franklin i Jelena Krivokapić, SABA (Silvia Amancei i Bogdan Armanu)

JAVNI PROSTORI U OKVIRU BEOGRADKSE TVRĐAVE – na otvorenom

Označeni su na mapi Bijenala

Izlagači/ce: Bogdan Đukanović, Darija Dragojlović, Jelisaveta Rapaić, Rebekka Ana Aimée Stuhlemer, Samit Nesvrstanih

JAVNI PROSTORI IZVAN BEOGRADSKE TVRĐAVE

Označeni su na mapi Bijenala

Brankov most - silazak sa mosta prema Zelenom vencu i Gavrila Principa: Alma Gačanin, “Good life”

Kuća legata, Kneza Mihaila 46: Bojan Stojčić “Seeking for a person”

Tošin Bunar - posle isključenja sa autoputa kod studentskog doma “11. april”: Kemil Bekteši, “Bekteši”

Gavrila Principa - preko puta Ekonomskog fakulteta i OŠ ”Isidora Sekulić”: Olena Newkryta, “Und Wir Mittendrin. Wir sind Hier. Wir sind bei Uns”

Ružičnjak iza Vojnog muzeja + pešački prelaz iz Knez Mihailove ulice ka Beogradskoj tvrđavi: Jovana Sudimac, “Swoosh grip”.

PERFORMANSI / JAVNI NASTUPI

Izvođači/ce: Aleks Zain i Nataša Milojević, Nemanja Bošković, Nina Ristić, Ognjen Rodić, Sonja Radaković, Stefan Lukić, Tisa Neža Herlec i Mojca Zupančič, Viking Krew

MKM – KULTURNI CENTAR MAGACIN - vreme događaja će biti najavljeno

SAHAT KULA - vreme događaja će biti najavljeno

KULA NEBOJŠA - vreme događaja će biti najavljeno

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRATEĆI PROGRAM:

29. jul 17:00h /// Svečano otvaranje Bijenala /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

29. jul 17-24h /// Matine piknik - Kišobran žurka /// Donji grad - Beogradska tvrđava (plato ispred Planetarijuma)

1. avgust 18h-20h /// Topčiderska klasa - žurka povodom useljenja /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

1. avgust 20h /// Koncert - Tisa Neža Herlec - vokal; Yaşar Kan - saksofon; Mojca Zupančič - sintisajzer; Rok Zalokar - sintisajzer; Ruggero Di Luisi - perkusije, bubnjevi, Aleksandar Škorić - perkusije, bubnjevi /// Muzički paviljon - Gornji grad - Beogradska tvrđava

4. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

5 - 7. avgust 10-17h /// Trišnja - radionica /// Luna park

7. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

10. avgust 17-20h /// Hekler - radionica /// Online / KC “Fusnota”, Strahinjića Bana 12 (dvorišna zgrada)

14. avgust 13h /// Agata - radionica virtuelnog dodira /// Online

25 - 29. avgust tačno vreme će biti naknadno objavljeno/// Alexandra Papademetriou - radionica “The Degrowth Toolbox for Artistic

28. avgust 19h /// Nina Ristić - predstava “Positive” Lockdown /// UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

2. septembar 18h /// Vera Kavaleuskaya - kolektivna subverzivna meditacija “All that has melted into air, inhale” /// UP “Cvijeta Zuzorić”

3. septembar 19h /// Nemanja Bošković - performans “Ray” /// Kula Nebojša, Donji grad - Beogradska tvrđava

4. septembar 20h /// Predstava “Mazohizam (hoću keks!)” /// KC “Magacin”, Kraljevića Marka 7

* Sonja Radaković - performans /// Sahat kula - Beogradska tvrđava

5. septembar 19h /// Zatvaranje izložbe / Viking Crew - koncert /// terasa UP “Cvijeta Zuzorić”, Mali Kalemegdan 1

* 15 - 30. septembar /// Diskurzivni program /// Dom kulture “Studentski grad”

* Datum i vreme programa će biti naknadno objavljeni na sajtu i društvenim mrežama Bijenala mladih

KARTE

Ulaz na Bijenale mladih će na dan otvaranja biti na svim lokacijama besplatan.

Tokom trajanja izložbe prilikom posete Barutani, Vojnom bunkeru i Rimskom bunaru naplaćivaće se karte za ulazak od strane Beogradske tvrđave, ali će za posetioce Bijenala, uz pokazivanje propusnice koja se nalazi na sajtu Bijenala, cene karti biti subvencionisane u iznosu od 50% u odnosu na regularnu cenu karte i iznosiće: Rimski bunar - 60 dinara, Vojni bunker 50 dinara, Veliki barutni magacin - 100 dinara, odnosno za sva tri prostora - 210 dinara. U svim ostalim prostorima ulaz na Bijenale mladih je besplatan. Bijenale mladih ne ostvaruje prihod od prodatih ulaznica.

Partner Bijenala mladih je Dom kulture Studentski grad i JP Beogradska tvrđava, a podršku Bijenalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej grada Beograda, Kulturni centar Magacin (MKM), Astronomsko društvo Ruđer Bošković, Centar za promociju nauke, Footnote Centre, Austrijski kulturni forum, Ambasada Republike Češke, Zajedničko.org, JKP Zelenilo, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Institut za savremenu umjetnost Crne Gore (ISU), Beogradski zoološki vrt, Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (FLU), Anatomski muzej/Medicinski fakultet u Beogradu, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (FDU), Izlagački prostor U10, Galerija Remont, Zepter osveživači, Luna park Adria – Beograd, Kišobran, Converse i Kuća legata.

Sponzori Bijenala su: Epson, Alma Quattro, Media Max, Kronošpan, Mačkov podrum, Verkat.