Samit Nesvrstanih je pre četiri godine nastao kao ulično skejt takmičenje, a pre dve godine je prerastao u festival. Ovogodišnji program će pored već poznatih vožnji, radionica, projekcija, izložbi, svirki i piknika uvrstiti i neke novine.

U toku ove godine je započet projekat diy skejt skulptura (eng. do it yourself) koje su postavljene na centralnim mestima u nekoliko gradova u Srbiji. Izradom sprava za vožnju skejta, koje su pravljene tako da budu deo urbanog mobilijera, i organizacijom događaja sa višednevnim aktivnostima promovisana je lokalna skejt scena i skejtbording u regionalnim okvirima. Prvi događaj održan je u Vršcu, zatim Subotici, Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Negovanjem koncepta diy skejt skulptura se aktivno rešavaju suštinske potrebe onih koji voze skejt, a podjednako važan cilj je i uključivanje volontera u realizaciju projekta koji će doprineti angažovanju mladih, kao i približavanje skejt kulture svima koji se do sada sa njom nisu susreli.

Program traje od podnevnih do večernjih časova. Ovogodišnju dvodnevnu radionicu će voditi kolektiv Samostalnog Kulturnog Centra Matrijaršija. Učesnici će imati priliku da se u njihovom prostoru upoznaju i praktično oprobaju u grafičkoj tehnici sito štampe.

Večernji program je multimedijalnog karaktera (izložbe, projekcije, muzički program) i dešava se na više gradskih lokacija (Kvaka 22, Bioskop Balkan, Ulična galerija, Drugstore, Savski kej). Centralni događaj festivala je skejt takmičenje koje se dešava 11. septembra, i koncipirano je kao ulična vožnja sa fokusom na par lokacija: Trg Republike, Savski kej (ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane).

Samit Nesvrstanih 2020 - Autor - Zdravko Dulović (4) (1)
Zdravko Dulović 

Prvi dan - četvrtak - 9. septembar 2021.

12h - Samostalni Kulturni Centar Matrijaršija - otvaranje festivala i tribina

13h - Samostalni Kulturni Centar Matrijaršija - radionica sito štampe

20h - Kvaka 22 - Izložba i performans Sergeja Vutuca

21h - Kvaka 22 - Projekcija filmova: “Malmo” - Danijel Jugga Stanković 16’ (Švedska); “Pannonia” - Tomaž Santl 8’ (Slovenija); “Blяn Vitoša” - Veliko Balabanov 19’ (Bugarska); “Nevolja” - Zub 25’ (Hrvatska)

23h - Kvaka 22 - DJ Djole Žongli

Drugi dan - petak - 10. septembar 2021.

12h - Samostalni Kulturni Centar Matrijaršija - radionica sito štampe

20h - Ulična galerija - Izložba "Skate video manifesto"

21:30 - Balkan bioskop - Projekcija filmova: Drazen Livazović 5’ (BIH); “APPARAT2” - Jonas Strecke (Nemačka); “Na zapadu ništa novo” 15’ - Veliko Balabanov (Bugarska); “I don’t get paid nothing I do it cause I like it” 7’ - Bungalow (Bugarska); “Cvat na poluostvru Histria” 11’ - PROVINS (Srbija)

Treći dan - subota - 11. septembar 2021.

12h - Trg Republike - Tradicionalno okupljanje, vožnja gradom i skejt takmičenje

15:30 - Savski kej (ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane) - Skate session i koncert bendova: Daze, Kurve, Apači, Dylence913, Viking Krew, Sv.Pseta

22h - Klub Drugstore - DJ set: Matej Rusmir (Srbija), Sebastian Schund (Srbija), Bat SImo (Bugarska)

Četvrti dan - nedelja - 12. septembar 2021.

14h - Piknik na Adi Ciganliji sa organizatorima i učesnicima festivala

Iako je inicijalna ideja samita vožnja skejta, festival je zapravo neraskidiva simbioza umetnosti i skejt kulture. Samit zajednica se neprestano širi tako što svojom mladom energijom i entuzijazmom privlači nove skejtere, umetnike, fotografe, dizajnere, muzičare, zidare, arhitekte i sve koji su željni promena i oživljavanja kulture.

Podrška Festivala: Drugstore, Kvaka 22, Shinoby, Provins, Stinky, Chips way, Matrijaršija, Ulična galerija, Bioskop Balkan, Zero 21.