Ispred njegovog objektiva od 1971. godine stajali su mnogi, ali holivudske zvezde su postale vremenom ono po čemu se Jadran Lazić proslavio.

Iako njegova fotografska karijera obuhvata i druge teme kojima se bavio naročito na početku karijere, na izložbi u Beogradu, u galeriji Arte, posetioci će moći da pogledaju selekciju od oko 70 fotografija na kojima su u najvećem broju poznate ličnosti, zvezde svetskog džet-seta i državnici koje je Lazić ovekovečio tokom 50 godina duge karijere:

Šarlot Rempling (Charlotte Rampling), Rakel Velč (Raquel Welch), Robert de Niro (Robert de Niro), Entoni Kvin (Anthony Quinn), Dejvid Bouvi (David Bowie), Džodi Foster (Jodie Foster), Marlon Brando (Marlon Brando), Sofija Loren (Sophia Loren), Kirk Daglas (Kirk Douglas), Majkl Daglas (Michael Douglas), Pol Makartni (Paul McCartney), Pele (Pelé), Orson Vels (Orson Welles), Džejn Birkin (Jane Birkin), Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Grejs Džouns (Grace Jones), Džoni Dep (Johnny Depp)...

Jadran Lazić započeo je fotografsku karijeru u Hrvatskoj pre 50 godina, gde se istakao kao autor koji je fotografisao fudbalere. Pre svega splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, kao i domaće filmske i pozorišne glumce.

Krenuo je ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više. Od 1987. Jadran Lazić živi u Los Anđelesu. Godine rada, veliki broj naslovnih strana u renomiranim svetskim magazinima, mnoge poznate ličnosti koje je tokom svoje bogate i uzbudljive karijere Jadran Lazić uspeo da fotografiše, stalo je u monografiju “Jadran Lazić - 50 godina fotografije”, luksuzno izdanje, koju će autor predstaviti beogradskoj publici.

IMG-2540
Promo 

Ova knjiga je važan umetnikov projekt jer je svojevrsna istorija mas-medija uokvirena osnovnim političkim aktuelnostima; dolazak Homeinija na vlast, Kisindžerova diplomatija, iransko-irački rat, sahrana Leonida Brežnjeva, buđenje Palestine, otmice i ucene, itd. Uz intervjue i zanimljive anegdote o nastanku pojedinih fotografija, susrete i razgovore sa čuvenim osobama, uz razne male smicalice kojim se Lazić koristio da odradi svoj nimalo lak fotoreporterski zadatak, knjiga predstavlja zaokruženu celinu jednog prošlog vremena.

U vlastitoj režiji sa strateškim partnerom snima se i dokumentarni film o Jadranu Laziću, s tim da će dokumentarac uključivati i događaje s promocija i izložbi. Izdavač monografije „ Jadran Lazić - 50 godina fotografije“ je Hrvatska autorska agencija – Centar za intelektualno vlasništvo d.o.o.

Publika će biti u prilici da pogleda izložbu fotografija Jadrana Lazića u izložbenom prostoru beogradske galerije ARTE na adresi Andrićev venac 12, u periodu od 22. septembra do 2. oktobra 2021. godine.