Izložba se bavi temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika: neprekidnom borbom radničke klase, nestabilnošću prekarnog rada umetnika i emancipacijom žena.

U subotu 2. jula, kao i dve nedelje kasnije, 16. jula 2022. godine s početkom u 18:00, kustuoskinje galerije Hestia, Lora Miliutinović i Neva Lukić, vodiće sve zainteresovane kroz ovu vrlo zanimljivu postavku.

Da podsetimo, I Don't Eat Flowers je naslovljena po istoimenom umetničkom delu Marge Monko (2009/2011). Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme. Na ovoj izložbi, slogan se simbolično odnosi na recidiv, odnosno ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka naših vremena.

Hestia_Flowers_June22_8.jpg
Press 

Izložba se dotiče tema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti radničkih prava.

U opusu oboje umetnika upotreba različitih grafičkih svedočanstava 20. veka - prikupljenih ili preuzetih iz arhiva, sa plakata, pamfleta ili iz javnih prostora - ukazuje na važnost uočavanja i kritičke reinterpretacije slogana i poruka u našem okruženju.

Dok opus Marge Monko istražuje istoriju rada i radničkih prava, opus Danijela Garsije predstavlja neizvesnu budućnost umetnika kao radnika, putem postavljanja pitanja “Šta će se desiti kada roboti budu preuzeli i mesto umetnika?”.

Danielovi radovi su, inače, nastali tako što je umetnik programirao razne robote da crtaju po određenim algoritmima - samim time postavljajući pitanje umentika kao radnika u vremenu gde tehnilogija okupira maksimalno naše živote.

Dela predstavljena na izložbi nas pozivaju da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji.
Izložba I Don’t Eat Flowers traje do 11.septembra 2022. godine, i pored najavljenih stručnih vođenja, galerija će organizovati još nekoliko programa.

Hestia_Flowers_June22_2.jpg
Press 

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9, a radno vreme je od četvrtka do nedelje od 12 do 20 časova.