Šarmantne, šik, klasične, baletanke već decenijama zavode žene. Možda nikad neće imati status modnih kameleonki poput štikli (ako pitate Christiana Louboutina i Manola Blahnika, ravne cipele nisu napravljene za žene), zauvek će imati svoje mesto u ormaru upravo zahvaljujući bezvremenskoj eleganciji. Nadahnute balerinama i njihovim plesnim papučicama, baletanke su se morale potruditi da uđu u modni svet. U 16. veku Katarina Medici insistirala je da joj cipele za venčanje “podignu” da bi izgledala mršavije. 

Ne samo što joj je to uspelo nego su iduća dva stoleća potpetice bile obvezne, a nosili su ih i muškarci. No ukus se promenio nakon Francuske revolucije. Potpetice su se smatrale vulgarnima pa su i baletne papučice ostale bez njih. Revoluciju su doživele 1956. godine kad je Brigitte Bardot dobila ulogu u filmu “I Bog stvori ženu”. Budući da je plesala balet, francuska diva često je posećivala u Parizu malu postolarsku radionicu Repetto. Zatražila je od vlasnice Rose da joj napravi lagane i udobne cipele, ali da se mogu nositi svaki dan. Iako dotad nijednoj ženi nije padalo na pamet nositi ravne cipele, madame Repetto ispunila joj je želju. 

Osim u filmu crvenim lakiranim baletankama “cendrillon” (u prevodu “princeza”) Brigitte je očarala celu Azurnu obalu te su postale senzacija. Godinu posle Audrey Hepburn nastavila ih je slediti i ne samo što nije mogla bez njih na platnu nego se od njih nije odvajala ni privatno. A kao da to već nije bilo dovoljno da baletanke postanu modne zvezde, njihov status učvrstila je ikona stila Jackie O. Navodno ih je toliko obožavala da je svaki mesec naručivala novi par od omiljenih dizajnera. Vladale su sve do osamdesetih godina prošlog veka kad su ih istisnule patike. Bilo je to jako teško razdoblje za te romantične cipele. 

No s novim milenijumom baletanke su se preporodile. Uvrštene su na popis cipela koje su promenile svet, vratile su se sa stilom više nego ikad pre, a dizajneri iz sezone u sezonu nude beskrajne reinterpretacije - od Marca Jacobsa do Guccija, od Miu Miu do Salvatorea Ferragama. Udobne i jednostavne, ali nikako dosadne, pa ko ih ne bi voleo?!