Vlasnici vintage pop-up marketa Current Affair, Joey Grana i Richard Wainwright, idealni su sagovornici u ultimate vodiču za kupovinu vintage robe.

Ovo je njihovih sedam saveta koji mogu da vam koriste pri kupovini vintage krpica.

Prvi savet: Ukoliko kupujete samo jedan komad, nek to bude aksesoar

Wainwright savetuje da u tom slučaju kupite ili par nekih kvalitetnih retro naočara ili vintage komad nakita poput statement ogrlice ili clutch torbice. Jedan ovakav komad će nadograditi vaš look bez potrebe da menjate kompletnu garderobu. Takođe, aksesoari pretenduju da imaju duži rok od krpica, pa je i to jedan extra razlog da iz vintage butika izađete sa nakitom a ne odećom.  

Drugi savet: Budite fleksibilni sa veličinama

Naravno, ovo se ne odnosi na obuću već isključivo na krpice. Većina komada koji su bili već nošeni i to po nekoliko godina pretenduju da se prošire. Zato ne dozvolite da neko drugi uzme Diorovu vintage haljinu jer je za jedan broj veća. Vremenom ćete kako kaže Grana shvatiti da svaka forma odgovara svakoj silueti.  

Treći savet: Obratite pažnju na kvalitet, posebno kod dizajnerksih komada

Pre nego što obavite kupovinu, detaljno pregledajte svaki komad. Prema rečima Wainwrighta možete vrlo lako da procenite koliko vredi neki komad ako mu pregledate šavove, opipate material, kvalitet dugmadi.

Četvrti savet: Gledajte šta ćete kombinovati

Vintage se prevashodno odnosi na neki komad koji je bio jedno vreme u modi, izašao iz nje pa je sada opet IN. A to ukljujučuje nekoliko stotina “starih” trendova koje možete lako da kombinujete sa novim komadima i izgradite svoj lični, originalni stil. Nema veze što je neki komad sa početka 20. veka… uz nekoliko detalja vrlo lako može da postane komad iz 21. veka.  

Peti savet: Istražite svoje mogućnosti

Kada primetite neku Hermes torbu ili komad Chanelovog nakita, proverite na smartphone da li možete na nekom online market ili ebayu za manje pare da je kupite.

Šesti savet: Verujte svom instiktu

Čak i kada vam se učini da neki komad nije za vas, ali vam se sam po sebi dopada, možda je vreme da promenite svoj imidž ili prosto da istražujete. Nemojte uvek da igrate na sigurno, kupujući stvari koje već imate u svom garderoberu. Ako vam se ipak čini da u nečemu u izgledate smešno, odložite ga.

Sedmi savet: Ne oklevajte!

Kada naiđete na komad koji je unikatan, još vam se sviđa, plus imate dovoljno para, samo ga kupite! Jer, to je definitivno poslednja šansa. Neko drugi neće toliko razmišljati.