Specijalni izaslanik UN-a, Angelina Jolie vrlo je zauzeta žena. Globalni samit za okončanje seksualnog nasilja čiji je domaćin sekretar inostranih poslova William Hague, počeo je juče (10.09.) u Londonu, a  Angelina najavljuje novu kampanju sa Stellom McCartney i dobrotvornu organizaciju War Child UK, koja ukazuje na stradanje dece koja žive u ratnim zonama.

"Nadam se se da će globalni samit doneti priznanje i dostojanstvo preživelima, kako bi se osećali manje usamljeni, manje  žigosani, i kako bi videli da je pomoć na putu", rekla je glumica u ekskluzivnom intervjuu za Marie Claire.

Milioni slučajeva silovanja i drugih seksualnih zločina događaju se u zemljama pogođenim ratovima, a Angelina ne prestaje da ukazuje na ovaj problem.

"Najveći korak je ubediti ljude da možemo promeniti situaciju. Silovanje je stravičan zločin, i to svi priznaju, ali mnogi su se navikli da je to jednostavno neizbežan deo rata", rekla je glumica.

Jedan od najvećih trenutaka konferencije biće najava nove kampanje War Child UK pod imenom Draw Me to Safety, na kojoj je Angelina radila sa Stellom. Kroz umetnost koju stvaraju britanska deca i deca iz zona konflikta, događaj teži da analizira šta koncept bezbednosti znači današnjoj deci.

Ne možemo da zamislimo ko bi bolje od Stelle i Angeline odigrao ulogu uticajnih ambasadora za ovaj cilj! Obe su zaposlene majke, uspešne i posvećene,  lideri u svojim oblastima, i zalažu se za globalne promene. Između ostalog, Stelline etičke vrednosti pokreću promene u modnoj industriji već godinama.

Na samitu Angelina je održala dirljiv govor, napominjući da su ove teme predugo bile tretirane kao tabu, i da ponižavanju žrtava rata mora da se stane na kraj.