Od nastanka grupe Blur čiji je frontmen, preko genijalnog projekta Gorilaza, do solo albuma, Albarn je uvek zanimljiv i publici i medijima. Evo nekoliko stavari koje su malo poznate o ovom muzičaru.

Grupa Blur se prvobitno zvala Seymour. Iz sasvim opravdanih razloga njihova izdavačka kuća je odbila da im objavi album ukoliko ne promene ime.

Jedna od naprepoznatljivijih numera sastava Gorilaz iza kog stoji Albarn “Clint Eastwood” ima stih “I got sunshine in a bag” i zapravo je asocijacija na marihuanu. Stih je replika iz filma “Dobar, loš, zao” kada Klint Istvud sedla puna zlata nazove “sunshine in a bag”. 

Uobičajeni pseudeonim koji Albarn koristi je Dan Abnormal i zapravo je anagram njegovog imena. Upotrebio ga je u istoimenoj pesmi na albumu “The Great Escape”. Takođe, koristi imena Abandon Marl, Banal Random, Anal Mad Born i Ban Damn Oral.

Najpoznatiji hit Blura “Song 2”  traje tačno 2 minuta i 2 sekunde. Istovremeno, to je druga pesma na albumu, objavljena je kao drugi singl i na njihovom zvaničnom “best of” albumu je na mestu broj 2.

Da nije uspeo u muzici Albarn bi bio pantomimičar. Tako je zapravo i počeo karijeru. Istovremeno radio je kao potrčko u jednom muzičkom studiju.

Pevao je prateće vokale za Massive Attack na albumu “100th Window” i koristio pseudonim 2D pod kojim radi kada nastupa i pravi muziku za Gorilaz.

Sempl za numeru Gorilaza “Rock The House” Albarn je “pozajmio” iz filma “Modesti Blejz” iz 1966.

Blur je bio nominovan za nagradu Merkjuri za albume “13” i “Parklife” a Albarn je jedini muzičar koji je odbio nominaciju i to 2001. za  rad sa sastavom Gorilaz. Od tada nikada nije bio nominovan za bilo koju nagradu.