Ako stanovnici Stokholma i u najhladnijim zimskim danima, okruženi snegom i uz jedva šest sati dnevne svetlosti i dalje zadržavaju dobro raspoloženje i osmeh na licu, možete zamisliti kakvi su tokom lepih sunčanih dana.

Njihov grad, bukvalno okružen vodom i parkovima, poziva vas da uživate u životu na ulici, da provodite sate u kafiću na čistom vazduhu ili da lutate nekim od predgrađa na četrnaest ostrva. Jedno od najuzbudljivijihi najmodernijih svakako je SoFo,u Södermalmu, tradicionalno radničkom kraju koji je sad omiljen među umetnicimai boemima iz čitavog sveta. Smešten južno od Folkungagatana i istočno od Gödgatana, i na samo deset minuta šetnje od GamlaStana, Starog grada, ovaj kraj je švedski pandan londonskom Sohou i njujorškom SoHou. Iako njegove ulice na prvi pogled izgledaju obično, duh ovog kvarta nazire se u neobičnim, jedinstvenim radnjama, kafićimai restoranima. 

U SoFou nema mesta za velike modne lance ili restorane brze hrane, već nasuprot tome, ovde vladaju vintage i organsko. I zaista, ovde možete pronaći neke od najboljih evropskih second hand radnji, kao što su Grandpa, Judits SecondHand, Beyond Retro, Mint & Vintage, Lissa Larsson i Modern Retro. Pomešane sa ovim i koncentrisane pre svega u ulicama Asögatan, Bondegatan, Skanegatan su radnje za svačiji ukus, a zamišljene su tako da možete da ih istražujete, obilazite bez žurbe i dozvolite da vas iznenade svojom ponudom. Tu ćete pronaći kič sitnice u Coctailu, seks-šop za žene Afrodites Apotek ili radnju sa kreacijama mladih švedskih dizajneraTjallamalla. Ako kupujete street wear,obiđite Sneakers’n’stuff, u kojoj su limited edition patike izložene kao umetnička dela. 

Istina je da u Södermalmu (gde je, inače,rođena Greta Garbo) nećete pronaći najekskluzivnije stokholmske restorane, ali ovde su smešteni nesumnjivo najživlji kafići inajposećeniji barovi. Među prvima, obavezno posetite Café String, bar sa ogromnim prozorima i dekoracijom koja savršeno oslikava dinamični karakter SoFoa. Nešto malo skrovitiji, tu je i nedavno otvoren Gildas Room, jednostavan i opušten kafić u kome ćete se osećati kao kod kuće. Noću, posetite trg Medborgarplatsen i brojne noćne klubove koji se tu nalaze, Pet SoundsBar, Roxy ili Hornstull Strand Etabl, koji je najudaljeniji, na istočnom delu ostrva.

Najformalnji i najtradicionalniji Stokholm počinje na severu, u Gamla Stanu, sa njegovim uskim uličicama, građevinama raznih boja i nebrojenim radnjama sa suvenirima. Nema boljeg mesta na kojem biste mogli da kupite neke od najpoznatijih suvenira ove zemlje: drveni konj dala (koji je ime dobio po švedskoj provinciji Dalarna i jedan je od najpopularnijih suvenira iz Švedske) ili za one koji su prešli tridesetu – šolja sa likom Pipi Duge Čarape. 

U ulici Österlanggatan 51 nalazi se restoran Den Gyldene Freden,koji je u vlasništvu Švedske akademije nauka i za koji se kaže da je mesto gde su odabrani mnogi dobitnici Nobelove nagrade za književnost. U blizini, kad pređete most, nalaze se kvartovi Norrmalm i Östermalm. Osim raznovrsnih radnji i ekskluzivnih restorana,ovde se takođe nalaze i tržni centri sa najvećom tradicijom u zemlji, kao što su veliki Nordiska Kompaniet i PUB, osnovan1882, koji nudi veliki izbor najboljeg od švedske mode. Svi veliki brendovi imaju lokale u ovom delu grada, a nešto što zaistavredi posetiti jeste Östermalms Saluhall,predivno uređena starinska radnja u kojoj možete kupiti i isprobati sve vrste švedskih poslastica (http://www.ostermalmshallen.se/). 

U parku Kungsträdgarden, u prvoj nedelji juna svake godine održava se gastronomski festival Smaka Pa Stockholm, gde na jednom mestu možete probati najbolje iz švedske kuhinje i gde po popularnim cenama možete isprobati razne delikatese (http://www.smakapastockholm.se/).     

Novo lice Stokholma

Šta posetiti?

Muzej moderne umetnosti

Procenjuje se da Stokholm ima rekordan broj muzeja (oko stotinu). Ipak, ako treba da izaberemo jedan, onda je to ovaj, smeštenu zgradi koju je Rafael Moneo projektovaona idiličnom parku-ostrvu Skeppsholmen (http://www.modernamuseet.se/). 

Muzej grada Stokholma

Ove godine ponovo se organizuje Milenijumtura za fanove Larssonove trilogije, a ona obuhvata šetnju po raznim lokacijama opisanim u knjizi( http://www.stadsmuseet.stockholm.se/). 

Šta kupiti?

Design Torget

Širok izbor neobičnih i ekskluzivnih predmeta mladih dizajnera. (Sergelgangen 29)

10 gruppen

Deset umetnika i dizajnera čije su kreacije bile odbijane kao previše moderne i nekomercijalne udružilo se 1970. Predstavili su više od 30 uspešnih kolekcija i imali izložbe u brojnim muzejima u Švedskoj i širom sveta. (Götgatan 25)

Stockhome

Mesto na kome ćete pronaći sve one lepe, jeftine predmete koje obožavamo. Novčanici, sapuni, slike... (Kungsgatan 25)

SIA

Sonja Ingegerd Andersson otvorila je svoju prvu radnju 1975. Danas njen nameštaj i predmeti ukrašavaju domove pola sveta. (Birger Jarlsgatan 27)

Gde odsesti?

Hotel Berns 

Na lepoj lokaciji, u samom centru grada,modernog dizajna i sa izvrsnim restoranom japanske kuhinje. (Nacksströmsgatan 8, http://www.berns.se/) 

Hotel Rival

Stari art deko bioskop u Södermalmu pretvorenje u najposećeniji boutique hotel u gradu, sa sopstvenim pozorištem. Vlasnik je Benny Andersson, jedan od članova grupe ABBA. (Maria-torget 3, http://www.rival.se/) 

Restorani

Matsalen i Matbaren

Među brojnim stokholmskim restoranima izdvajaju se dva čiji je šef Mathias Dahlgren u Grand hotelu. Ovde možete isprobati autentičnu švedsku kuhinju. (Södra Blasieholmshamnen 8)

Eriks Gondolen

Kad su u pitanju večera ili kokteli sa najboljim pogledom na grad noću, ovaj restoran,koji u obliku gondole praktično visi navisini od 11 spratova, ne može se uporeditisa drugima. (Stadsgarden 6)