Dok brojimo sitno do početka NewYork Fashion Week-a, jedna dama je odlučila da skrene pažnju svih modnih stvaralaca i zaljubljenika na goruće probleme unutar modne industrije o kojima se diskutuje, ali koji se nažalost ne rešavaju.

Kada bi se za mnogo štošta pitala Diane, nekako nam se čini da bi većina problema nestala. U krajnjem slučaju gledali bismo više obojenih manekenki, ali i prave žene sa oblinama koje imaju + 17 godina na pisti.        

Legendarna kreatorka koja je prošle godine postavljena na mesto glavne direktorke CFDA (Council of Fashion Designers of America) je u susret Nedeljama mode napisala pismo uz pomoć izvršnog direktora modne asocijacije Stevena Kolba, s jednim jedinim ciljem: da zdravlje, prirodnost i raznolikost budu glavne smernice svih dizajnera prilikom prezentacije jesenjih kolekcija.

Pismo o kom već bruji ceo svet, Diane je započela sa:

"Kako se približavamo početku Njujorške nedelje mode, želela bih da podsetim sve da se lepota krije u zdravom načinu života, kao i da je zdravlje, lepota. Takođe želim da skrenem pažnju na činjenicu da je lepota u raznolikosti, autentičnosti i da mi kao osobe koje kreiraju standarde lepote u današnjem svetu moramo da povedemo računa da ono što prikazujemo i plasiramo isprati ove dve stavke: zdrav izgled i različitost."  

Opšte je poznato da modna industrija već dugi niz godina preferira modele bele puti i mršavice. Upravo zbog toga ovo pismo predstavlja jedno od najvažnijih pisama koja su se pojavila u modnom svetu.

"Naše ubeđenje je da manekenkama koje imaju manje od 16 godina, nije mesto na pistama, i želimo da to postane uverenje većine. Upamtite, moramo da povedemo računa o tome da su te devojke još uvek deca, i fizički i mentalno. Njihovo vreme tek dolazi."  

Jedva čekamo da vidimo da li je modna industrija pažljvo oslušnula kreatorkim apel za spas prevashodno modelinga ali i postavljanja realnih standarda lepote koji odgovaraju pravim ženama. Mi držimo fige i nastavljamo da rpomivišemo zdrav izgled.  

Kompletno pismo možete da pročitate na CFDA.com.