AUTOPORTRET FRIDE KAHLO PRODAT ZA REKORDNIH 35 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda slika koja nosi duboku poruku

Da li je ovo najskuplji ''selfi'' u istoriji?

Profimedia

Autoportret pod nazivom "Diego y yo" (Diego i ja) čuvene meksičke umetnice Fride Kahlo prodat je za skoro 35 miliona dolara, na Sotheby aukciji u Njujorku.

Slika — na kojoj je Frida sa minijaturnim portretom svom supruga, meksičkog umetnika Dijega Rivere, na čelu — prodata je Eduardu F. Costantiniju, „poznatom kolekcionaru sa dugogodišnjim i posvećenim podržavanjem latinoameričke umetnosti“, saopštila je aukcijska kuća.

Ovime je nadmašen prethodni rekord u latinoameričkoj umetnosti koji je držao njen suprug, u iznosu od 9,76 miliona za umetničko delo pod nazivom ''The Rivals''. Inače, Diego Riviera je tokom njihovog života važio za poznatijeg i cenjenijeg umetnika, međutim, Frida ga je posthumno nadmašila.

Takođe, ''Diego y yo'' metaforično prikazuje njihov buran brak. Naime, slika aludira na odnos Dijega Riviere sa meksičkom glumicom Marijom Feliks, koja je takođe bila i bliska prijateljica Fride Kahlo, a ova afera je bila predmet brojnih glasina i tabloida. Tada se Frida i javno šalila na taj račun, ali ipak je osveta stigla pet decenija kasnije. 

Profimedia 

„Status Fride Kalo kao globalne kulturne ikone je nesporan“, rečeno je iz Sothebyjevog odeljenja za impresionističku i modernu umetnost. „A večerašnji izvanredan rezultat dodatno potvrđuje njeno značajno mesto u aukcijskom korpusu kome pripada, kao jedan od pravih titanki umetnosti 20. veka.“

Ovo Fridino delo završeno je 1949. godine, samo par godina pre njene smrti.

Profimedia