KAKO NAŠI SNOVI UTIČU NA NAS? Izložba Sofije Pavković "Almost every night" poziva vas na preispitivanje

Galerija Kvaka 22 poziva vas da posetite izložbu "Almost every night" umetnice Sofije Pavković od 22. marta do 1. aprila.

Press

“Almost every night, I sit in bed and stare at my phone. Then I fall asleep and dream about the internet.“ Ovim rečima počinje jedan članak u online magazinu WEIRD pod nazivom Do you dream in internet? Don’t freak out. Činjenica je da živimo u hiper-tehnološkom vremenu i da je naša realnost okupirana sajber prostorima, a nekad su ta dva toliko isprepletana da ih je teško, može se reći čak i nemoguće odvojiti. Naše kolektivno iskustvo je obojeno online platformama, socijalnim mrežama i rapidnim tehnološkim napretkom. Slike Sofije Pavković gotovo da su apstraktne, a obrisi nasumičnih predmeta kao da se naziru iza plavičasto bele zavese koja obavija čitavu površinu platna. Nazivi na engleskom jeziku, fragmentirani i magloviti poput sadržaja na slikama, kao da opisuju delić sna ili onoga što nam nakon buđenja od njega ostaje. (...)

A kako mi funkcionišemo pod uticajem snova? Kako stvaramo inspirisani njima, kako ih beležimo i pamtimo, i kako oni oblikuju naš kreativni prostor? Možemo li uopšte odrediti koji je značaj snova i šta oni predstavljaju u našim kreativnim procesima? Da li uopšte možemo da detektujemo koji procesi u našem razmišljanju i stvaranju potiču od snova?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se Sofija Pavković bavi - ne dajući konačne odgovore, već samo istražujući opcije u svojoj samostalnoj izložbi u Kvaki 22 pod nazivom Almost every night (...).

Press 

Pavković u Kvaki 22 pokušava da stvori hibridni prostor koji nalikuje lucidnom snu. Kroz vizualne i zvučne efekte kreira amalgam različitih nadražaja kako bi izbrisala granice između stvaraoca i posmatrača i stvorila prostor zajedničkog sanjanja.

iz teksta kustoskinje Bojane Jovanović

Press 

O umetnici:

Sofija Pavković (Zaječar, 2000) je završila osnovne studije slikarstva u klasi profesora Dobrice Bisenića 2022. godine sa prosečnom ocenom 10. Na istom fakultetu je završila i master akademske studije slikarstva kao studentkinja generacije u klasi profesora Zorana Dimovskog 2023. godine i odbranila master rad na temu „Buđenje podsvesnog uma: Snovi na papiru i njihova transformacija u prostornim radovima“. Nosilac je stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2019/20. i 2022/23. godinu i stipendije Ministarstva omladine i sporta „Dositeja” za 2021/22. godinu. Nagrađena je drugom nagradom Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik 2021. godine. Do sada je realizovala dve samostalne izložbe – Hypnagogia u KC Živi i Izložbu studenata generacije FLU i FPU u galeriji „Izlozi“. Učestvovala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih izdvaja Bienvenue art fair sa Galerijom “Laufer” u Parizu, Masterpieces V u umetničkom prostoru „U10“, i „Wanna be the hero of the story?" u umetničkom prostoru „U10“. Živi i stvara u Beogradu.

Press