Svojevremeno bivši novinar i reporter uticajnog modnog portala Business of Fashion, Osman Ahmed izjavio je kako sama istorija PFW-a, čini da on bude najbolji - najpopularniji - najveći.

"Kao grad, Pariz decenijama ozbiljno shvata i veliča svaki vid umetnosti pa i modu."

(5 najvažnijih beauty lekcija koje smo naučile sa PFW-a)

U Parizu, moda je viđena kao oblik umetnosti, sa dubokim korenima u majstorstvu i kreativnosti.

Kao poslednji deo velike četvorke (New York, London, Milan, Paris), Paris Fashion Week tradicionalno pruža najviše drame sa brendovima koji su najpopularniji na svetu i koji modne piste pretvaraju u sam spektakl, senzacionalni show.

U tome godinama prednjače Chanel, Dior, Saint Laurent ali i Jean Paul Gauthier, a sve češće i Givenchy i Celine. 

(Trend koji je obeležio pariski street style: Provokativan šlic)

Pariz je bio i prva od četiri modne "prestonice" koja je pokrenula događaje specijalno za štampu.

Daleke 1973. zvanično je usvojeno ime "fashion week" i dva puta godišnje gosti su počeli da se kreću između Njujorka i Pariza kako bi videli kolekcije nove sezone.

Pored RTW, Pariz je i dom visoke mode, i to dva puta godišnje - krajem januara i u julu, dok je pariski RTW "cirkus" svake godine zakazan za februar-mart i septembar-oktobar.

"Mislim da visoka moda i njeno nasleđe definitivno utiču da se PFW izdvoji. Mnoge velike kuće koje ovde izlažu su kuće visoke mode, koje datiraju još iz srednjih godina 20. veka. Dior, Givenchy, Balenciaga... koje i dalje izlažu kolekcije isključivo samo u Parizu", kaže Ahmed.

Dior prezentacija kolekcije poleće/leto 2019. godine pokazala je upravo da je to slučaj.

Pista je bila ispunjena grupom savremenih plesača i manekenki, gde su svi bili obasipani laticama koje su padale sa plafona. 

Chanel je transformisao svoju pistu u plažu, sa pravim talasima i peskom, za koju je zahvalan sada već preminuli kreativni direktor Karl Lagerfeld, dok je Isabel Marant predstavila svoju kolekciju disko-tematskom scenom inspirisanom filmovima iz 80-ih.

Ali zadržati mesto na tronu, nije tako jednostavno.

Čak i internacionalni brendovi koji su "zaradili" sebi mesto na PFW, konstantno moraju da budu inovativni kako bi održali nivo i status koji imaju. 

S druge strane, manje poznatim brendovima pruža se prilika da prikažu svoje kreacije u izložbenim showroom prostorima, što takođe utiče da PFW ima status najboljeg jer pruža priliku i mladim, neafirmisanim dizajnerima da pokažu svoju kreativnost naspram modnih "divova".

Tako da uprkos svojim elitističkim pravilima i neverovatno visokim standardima, PFW otvara vrata manje poznatim brendovima koji su voljni da ražmišljaju van okvira.

Pariz je grad koji podstiče, podržava i uzdiže (mladi) zanat i to je ono što se još uvek oseća u vazduhu.

Tekst: Tijana Mišović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/