Od dizajnera kostima preko dizajnera visoke mode i ekstravagantnih komada, među ovim kreatorima se nalaze Nina Ricci, Paco Rabanne i Thierry Mugler koji je dizajnirao famoznu belu haljinu u kojoj se pojavila Beyonce na jednoj od svojih turneja, kao i Jean Paul Gaultier - dizajner bez diplome, ali sa vanserijskim darom.

(20 legendarnih izjava Karla Lagerfelda)

Upoznate (ako već niste) najveće francuske dizajnere u istoriji mode:

Thierry Mugler

Moćna odela, kožne maske i futuristički oklopi - da to je Mugler.

TM brend je izbio u javnost 80-ih, nakon što je stvorio prilično uzbuđenje sa svojim "seksističkim fantazijama", ali se i brzo "srušio" što je rezultiralo njegovim nestankom iz modnog sveta dugi niz godina.

Danas je Mugler uglavnom poznat po kreiranju kostima za Cirque du Soleil i za Beyonce i njenu "I am..." turneju.

Muglerov najprodavaniji parfem Angel takođe doprinosi njegovoj slavi. 

Paco Rabanne

Paco Rabanne je još jedan francuski dizajner koji je počeo tako što je dizajnirao kostime.

Nakon nekoliko saradnji sa Dior, Givenchy i Balenciagom, Paco je postao poznat javnosti kao dizajner kostima za SF film Barbarella.

Vremenom je osnovao sopstven brend i kroz mnoge padove i uspehe kroz istoriju modnog sveta, ostao je jedan od glavnih inovatora francuskog boemskog šika.

Nina Ricci

Iako rođena u Italiji, odrasla u Parizu Marija "Nina" Ricci osnovala je sopstvenu kuću sa svojim sinom Robertom Ricciem 1923., u 49 godini, nakon dvadesetogodišnjeg rada kao dizajner i partner u Francuskoj kući dizajna Raffin.

Brend Nina Ricci je rastao neverovatnom brzinom kroz tridesete godine prošlog veka, poznat ne samo kao RTW brend, već i za kožne detalje i aksesoare. 1949 lansirala je parfem " L air du temps" koji je i dan danas ostao njen najfamozniji parfem. 

PageBreak

Jean Paul Gaultier

Rođen 1952., Jean Paul nije imao formalno obrazovanje dizajnera odeće, ali uprkos ovome slao svoje skice mnogim poznatim brendovima.

Njegov talenat prvi je prepoznao Pierre Cardin i zaposlio ga kao asistenta.

Jedan od njegovih najpoznatijih komada koje je dizajnirao je svakako "cone bra", koji je Madonna nosila na svojoj turneji Blonde Ambition, 1990.

Gaultier je najavio da će prestati da dizajnira ready-to-wear odeću i da će se isključivo bazirati na haute couture komadima

Yves Saint Laurent

Le smoking!

Nemoguće je da se neko neće setiti famoznog Le smoking odela pri pomeni imena Yves Saint Laurent.

Dizajner je uplovio u svet mode jako mlad, a sa svega 21. godinu postao je i glavni dizajner za Dior.

Pokrenuo je ovaj brend, spektakularnim povratkom u proleće 1958., čuvajući firmu od finansijskog fijaska.

Nažalost, dizajneru je dijagnostikovan rak mozga i ovu bitku je izgubio 2008., ali je njegova kuća nastavila da radi i veliča njegovo ime i bogato nasleđe.  

Christian Dior

Ako je Saint Laurent poznat po svojoj kreaciji ženskog odela, onda je osnivač modne kuće Dior, Christian Dior poznat po revoluciji haljina "the new look", kojim je povratio Parizu status glavnog grada mode.

Mnoge poznate ličnosti su postali njegovi kupci, među kojima je bila Eva Peron i Ava Gardner. Uprkos njegovoj iznenadnoj smrti 1957., ovaj brend je nastavio da raste i da opstane kao jedno od najpoštovanijih imena u industriji.

Coco Chanel

Coco je poznata kao jedna od najuticajnijih modnih dizajnera 20. veka.

Njeni dizajni su oslobodili žene od korseta i doneli im slobodu koja im je trebala, neki je smatraju prvom feminističkom dizajnerkom.

Coco je takođe poznata bila po tome što je ulagala dosta truda u svoj poslovni ali i socijalni život.

70-ih godina bila je jedna od najbogatijih žena na svetu.

Njena modna kuća, pod vođstvom Karla Lagerfelda, je bez sumnje najslavnija modna kuća na svetu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/