Nedelja mode u Parizu je oduvek bila velika stvar za urednike, blogere, kupce iz celog sveta, koji hrle da vide nove kolekcije dizajnerskih kuća.

Zaboravite na one sitne, ovde govorimo o gigantima poput Louis Vuittona, Christian Diora, Chanela i Celine. Svaka revija za redom je prepuna novih šik trendova i svaka modna pista je nova šansa za što spektakularnijom i nezaboravnom predstavom.

Prva Pariska nedelja mode održana je 1973. godine.

Od ultimativne bitke kod Versaja revije 1973, pa sve do nezaboravnog Lagerfeldovog showa u supermarketu 2014., hajde da se podsetimo nekih od najvećih momenata Paris Fashion Week izdanja.

1973: Neka bitka stilova počne!

Kultna revija na kojoj su svoje kreacije predstavili kraljevi francuske mode - Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert De Givenchy, nasuprot novim imenima njujorške mode Oscaru de la Renti, Halstonu, Anni Klein.

A koji su ulozi bili?

Svakako ponos i prestiž, ali i zajednički cilj da se prikupi što više novca kako bi se obnovio najčuveniji dvorac na svetu - Versaj.

Ovaj događaj pokrenut od strane osnivača njujorške nedelje mode Eleanor Lambert, u saradnji sa Versajskim kustosima, otvorio je prvu zvaničnu Nedelju mode u Parizu.

2013: Marc Jacobsova labudova pesma za Louis Vuitton

Nije bilo suvog oka u prostoriji kada je Marc Jacobs rekao "au revoir" Louisu Vuittonu 2013. godine, 16 godina nakon što je došao na čelo kuće.

Da bi ovo "proslavio", iskoristio je delove iz svoje arhive spektakularnih setova, obojivši ih sve u crno kako bi ih uklopio u tamnu kolekciju.

Jedna od kultnih slika tog dana bila je ona na kojoj je Edie Campbell u samom centru (noseći samo okove, perje i klasični Stephen Sprouse logo grafit) dok je dizajner uzeo svoj poslednji naklon publici kao LV kreator.

1997: John Gallianov debi za Dior

Galliano je prikupio što je više mogao svojih prijateljica supermodela kako bi ga podržale na njegovom debiju na čelu Christian Diora 1997. 

Naomi Campbell, Eva Herzigova i još dosta modela su čestitale britanskom dizajneru na njegovom novom imenovanju.

A zauzvrat, Galliano je predstavio kolekciju šešira kojima bi se Pharrell ponosio.

2012: Wangov debi za Balenciagu

Sa samo 29. godina, Alexander je svrstan u jednog od najmlađih dizajnera koji su dobili posao u kućama visoke mode, poput Balenciage.

Njegova prva kolekcija, savršen spoj sportske estetike i klasičnih couture brendova, osvojila je legiju mlađih novih Balenciaga fanova.

2014: Šik Chanela u supermarketu

Nikad ne ostavljajući stvari na pola, Karl Lagerfeld nije pretvorio pistu u supermarket, već je od supermarketa napravio modnu pistu, za Chanel reviju AW14. Set se pretvorio u lokalni market, dok je kolica za shoping gurala Rihanna, a u njima se vozila Cara Delevingne. Kolica su čisto za malu digresiju koštala 8 300 evra. 

2009: Alexander McQueenov poslednji šou

Alexander je uvek pomerao granice u modi i njegova revija SS10, "Platonova Atlantida", bila je tipično avangardna.

Dizajner je tada predstavio svoje, sada već, čuvene Armadillo cipele, neke od digitalnih printova izvan svih granica, i prvu ikad održanu modnu scenu uživo, sve u jednoj reviji. U to vreme nismo znali da će ova kolekcija biti njegova poslednja, što je, gledajući unazad, čini još posebnijom.

1992: Madonna u toplesu Jean Paul Gaultiera

Gaultier je ranije dizajnirao famozni "cone bra" za Madonninu turneju Blonde Ambition 1990. godine. A onda je Madonna otišla korak dalje, skidajući brus, kada je prošetala pistom au natural, na reviji Gaultiera 1992.