Za tu neverovatnu modnu famu oko Pariza decenijama su bili zaslužni veliki dizajneri i osnivači kultnih kuća - Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Pierre Balmain i drugi.

Čak i posle njih, publicitet oko PFW i velikih pariskih dizajnera je ostao zahvaljujući drugim legendama i divovima modnog sveta - Karlu (Chanel), Mariji Graziji Chiuri (Dior), John Gallianu (Maison), Jean Paul Gaulthieru ... 

(Kakav start Pariske nedelje mode! Dior priredio plesni i modni spektakl koji je OČARAO sve!)

Zato smo odlučili da vam predstavimo ljude iza sedam najpoznatijih modnih kuća: 

Virginie Viard - Chanel

Svi smo bili uvereni da će Veliki Karl i ove godine držati "kormilo" franucske kuće, te da je besmrtan, ali Lagerfeld nas je napustio u utorak, u 85 godini. Dok je ceo modni svet bio tužan ipogođen ovom vešću, iz Chanela je stiglo zvanično saopštenje u kojem je pored dirljive oproštajne poruke celog tima, zvanično otkriveno da će Virginie Viard, desna ruka nemačkog dizajnera preuzeti ulogu kreativnog direktora.

Godine 1987. pridružila se modnom brendu Chanel kao pripravnik u odeljenju za vez, a četiri godine kasnije postavljena je na poziciju direktora. Ona je bila odgovorna za implementaciju Lagerfeldovih ideja, rad sa kreativnim timom i kontrolu velikog dela posla - od kupovine tkanine do kontrole kvaliteta. 

Sam Karl Lagerfeld često je hvalio ovu damu i nazivao ju je ženom koja je prevazišla savršenstvo. 

Virginie Viard se može sigurno nazvati oličenjem Chanel žene - ova Francuskinja izgleda opušteno i elegantno, voli jeans, ležernu odeću, blejzere i jakne, a njena frizura odmah govori da je ona prava Francuskinja. U retkim intervjuima koje daje, kaže da je u određenoj meri odrasla okružena modom.

Njen deda je prodavao tkanine, a njena majka i baka su od ostataka volele da kreiraju odeću. Ova strast preneta je na samu Virginie. Sa 20 godina, ona i njena prijateljica osnovale su brend Nirvana i tada je ponovo koristila ostatke tkanine njenog dede. 

Tada se Pariz dogodio u njenoj karijeri.

Krajem osamdesetih godina sarađivala je sa Borgom, pariskim kostimografom za pozorište i bioskop, a radila je na filmu "Camille Claudel" sa Gérard Depardieu-om i Isabelle Adjani. Uspela je da stekne praksu u Chanelu zahvaljujući poznaniku. U modnoj kući gotovo su odmah primetili njene sposobnosti i već postojeće iskustvo, dok je sama Viardova bila spremna da apsorbuje svaku reč Lagerfelda.  

Maria Grazia Chiuri  - Dior

Maria Grazia Chiuri je proletos bila žena o kojoj se najviše pričalo u svetu mode.

U junu je zakoračila u stranu kako bi omogućila Pierpaolo Piccioli, njenom dizajnerskom partneru više od dvadeset godina, da postane jedini kreativni direktor Valentino brenda.

Zajedno sa njim Maria je doprinela da Valentino procveta posle odlaska u penziju velikog  Valentino Garavania 2007.,p odižući svoju procenu u očima modne štampe i njenih prihoda u 2015. na milijardu dolara. Mesec dana nakon njenog odlaska i masovnih spekulacija, Chiuri je potvrđena za novog glavnog dizajnera za Dior.

Anthony Vaccarello - Saint Laurent

Kada se Hedi Slimane povukao sa mesta glavnog dizajnera kod Yves Saint Laurenta početkom ove godine, ime na svačijim usnama, da će najverovatnije "uskočiti" u njegove "cipele", bilo je Anthony Vaccarello.

33-godišnji dizajner iz Belgije, prethodno je bio kreativni direktor za Versus Versace, gde je postao poznat kao dizajner koji kroji seksi look. Nadamo se da će mu to pomoći da održi godišnju stopu rasta od 20% i posao od milijardu dolara koju je Slimane zaradio za Saint Laurent.