Pariska nedelja mode po običaju ima najtrijumfalnija zatvaranja u režiji najpoznatijih dizajnera današnjice.

Ovaj koji smo videli na reviji belgijskog kreatora Driesa van Notena, sigurni smo da ćete upamtiti jer “buntovnik iz senke” je odlučio da napravi presedan i umesto da nam na kraju revije svi modeli se poklone u vidu defilea, njegovi su seli na pistu koja je bila prekrivena “travnatim” tepihom pa je izgledalo kao da cure ležerno odmaraju nakon nekog fashion piknika.

Dobro, možda ne zvuči kao “događaj godine”, ali ako znamo koliko je modni svet restriktivan i pun tradicionalno utvrđenih pravila, onda ovo dreamy, grand finale koje je podsetilo sve na sliku Ophelia, engleskog slikara Johna Everetta Millaisa.

U bekstejdžu, Van Noten je objasnio da mu je za inspiraciju poslužilo Šekspirovo delo “A Midsummer Night’s Dream” .

“Ustvari, u fokusu početne ideje je devojka koja voli da ide na festivale: Stonehenge, Glastonbury, Burning Man. Devojka koja voli da provodi vreme u prirodi i koja ne sluša ničija pravila već se oblači u prijatnu, raskošnu odeću koja joj godi.“

Jednako kao i ta “cura” i Dries od kada stvara (1986) ne prati ničija pravila, već samo svoja i igra “solo” modu koja mu donosi godišnju zaradu od 55 miliona eura. Ekcentrični dizajner takođe izbegava da plasira mid-sezone, i da ulaže ogromnu svotu novca u razvoj ostalih detalja, kao što većina brendova to radi, ostajući veran proverenom: dve ženske i dve muške kolekcije godišnje.  

Rezultat njegovog rada je manje konceptualna, a više nosiva moda u kojoj je akcenat stavljen na raskošan, atraktivan print i materijale.

Njegova žena će na proleće nositi komfornu, prijatnu odeću koja obuhvata svilene, bomber jakne, raskošne tunike na horizontalne pruge, široke pantalone od brokata, prozirne haljine i delikatne, nežne bluze. Zlatni i srebrni vez dodao je kompletnoj kolekciji dozu svetlucavog glamura. Najupečatljiviji look je bio rezervisan za svilene bermude i multikolor majicu, opšivenu svetlucavim vezom koju Dries upario belim  "plastic" platformama.  

Dries Van Noten žena, na leto će nositi široke pantalone od raskošnog brokata na horizontalne pruge, prozirne bluze sa svetlucavim vezom i platfome sa niskom petom.