Odmah na početku ćemo da se osvrnemo na jednu malu kritiku, a zatim da već stanadarno uputimo hvalospev na račun legenadarne londonske modne kuće.

Da je Burtonova dostojan Lee-jev nalsednik, dizajnerka dokazuje iz sezone u sezonu.

(Valentino, Balenciaga i Givenchy: Trio koji je obeležio vikend na PFW)

Ona ostaje dosledna prepoznatljivoj estetici kuće, oslanjajući se na neke od specifičnih britanskih tradicionalnih pečata (bilo da su u pitanju simboli u vidu detalja ili same tkanine), da bi naposletku svaki model zaokružila i ličnim senzibilitetom koji je na kraju dana uvek nežan i ženstven.

Ubistven spoj.

(Nova Saint Laurent kolekcija oda je zanosnoj i neustrašivoj, ali premršavoj ženi)

Onaj koji nam je ove sezone predstavio neustrašivu ženu koja nosi ružu oko struka poput revolvera!

Asimetrični krojevi koji su podrazumevali nešto duže delove sakoa i kaputa na jednoj strani, a strandardno iskrojnene na drugoj, možda nisu jednistvena ideja, ali su u izvođenju modne kuće McQueen predstavili željenu efektnost i autentičnost, koja se može stilizovati u vidu klasika i kao minimalistički, ali i edgy komad.

Asimetričan kroj dominirao je na većini modela, toliko precizno sečen i iskrojen, da je ostavljao utisak simetrije, iako evidentno to nije.

Cvetna inspiracija u vidu dezena, ali i pojedinih oblika na modelima, te čak i većina boja, ono je što ovoga puta moramo zameriti maestralnoj Burtonovoj, s obzirom da je u pitanju estetika koja se provlači kroz njenu modnu priču već tri uzastopne sezone.

Svakako da su cvetni detalji sada predstavljeni na drugačiji način i da je kraljevska ruža (jedan od tradicionalnih simbola Velike Britanije) kao vodeći među ovom vrstom detalja, motiv koji se u ovoj kolekciji iskazao kao pobednički i možda čak i najefektniji, ali činjenica je da je možda već zaista dovoljno puta viđen kao inspiracija u McQueen kolekcijama, što Lee sebi ipak ne bi dopustio.

Ipak, sasvim smo sigurni da će se upravo ovi cvetnni komadi prvi naći na crvenom tepihu, kao i u ormarima dama iz kraljevske porodice, a istini za volju - do sada su i na najbolji način predstavljeni.

Zaista niko ne može ostati imun na komad kakav je jedan sako sa svilenim rukave u boji vatrene fuksije - čija se tkanina u predelu ramena uvija u obliku ruže, niti na isti ovakav detalj u predelu pojasa sakoa sa šlepom.

Boja koja se posebno izdvojila i bukvalno zasijala među modelima, jeste kraljevsko plava, dok su crvena, crna i siva činile najveći deo palete.

Kao i uvek posebno mesto u kolekciji zauzimaju kožni komadi, ovoga puta to su spektakularne večernje haljine, ali i čizme sa nitanama duž čitave dužine, kao i obavezni pojasevi na praktično svakom modelu.

Detalj koji se posebno isticao jeste karner, mahom na ivici komada - ne bi li suptilno, ali ipak efektno zaokružio celinu, ali i da demonstrira svu moć na prvi pogled jednog klasičnog modela, što on u svojoj srži jeste, ali na kraju uvek predstavljen u prepoznatljivom McQueen-ovskom maniru - moćnom i autentičnom.

Tekst: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/

Sarah Burton radi jedan ozbiljan McQuenn-ovski posao već skoro deceniju.