Ako moda još ume da prevazilazi sopstvene granice, onda je to ovde. Ako moda još ume da nas iznenadi, zaintrigira, oduševi, onda je to na ovaj način. Ako moda još ume da nam pripremi spektakularan show, onda je to onaj koji nam je priredio Schiaparelli.

Daniel Roseberry, poznat po avangardnom duhu koji je uneo u Schiaparelli, samo je nastavio nekonvencionalan put osnivačice brenda Else Schiaparelli. Ipak, ovaj umetnički direktor smatra da njegova moda nije provokativna, te da je neko poput njega, rođenog u Teksasu, daleko od pariskog Place Vendome-a, dopušteno osnaživanje mode, prevazilaženje granice, te na kraju i udisanje novog daha tradiciji mode. 

Ovo je 5 stvari koje morate da znate o njegovoj nesvakidašnjoj odi delu Else Schiaparelli, a sve u novoj couture kolekciji za jesen/zimu 2021.  

1. Kulminacija prethodne sezone

Prošla sezona započeo je stvarnom željom da pokaže način na koji moda zahteva od svog vlasnika da promeni izgled i tradicionalne pojmove lepote. Ova kolekcija je poput predavanja kodovima i tradicijama mode do te mere da postaje fetišizirana. Njegova besramno lepa i kitnjasta prezentacija pastelnih frou-frou haljina i skulpturalnih koktel haljina uokvirenih Schiaparellijevim bižuterijama sa potpisom, lepršava je i hirovita. ''Ponekad se morate pobuniti protiv lepote da biste joj se vratili'', kaže dizajner dok radi na dekonstrukciji odeće na koju smo navikli.

schiaparelli-matador-kolekcija
Profimedia 

2. Poziva se na velikane mode

Daniel se osvrće na Elsine savremenike. ''Na neki način sam se osećao kao da razgovaram sa Yves Saint Laurentom, Christianom Lacroixom, Alaïom, Jean-Paul Gaultierom, pa čak i Margielom''. Poznato je da su ovi modni velikani podržavali jedne druge, a da je Yves čak kreirao kolekciju u znak počasti Elsi Schiaparelli. Od vezenih vintage komada iz 30-ih godina, do reinterpretacije ikonične jakne Cocteau i iseckanih crnih kesa za kante, nova kolekcija prikazuje Elsino nasleđe na jedan apstraktan, ali direktan način.

schiaparelli-matador-kolekcija
Profimedia 

3. Jakne su u fokusu

Iako se u prethodnoj kolekciji za proleće/leto 2021. nakit slavio u najvećem obimu, ovog puta sve se vrti oko izmišljanja jedinstveno izrađene odeće. Pod nazivom Matador, nova, trodelna kolekcija inspirisana je Schiaparelli jaknama iz prošlosti. Bela crop jakna inspirisana izvedena je u teksasu i ukrašena vezenim rukavima i crnim svilenim resicama; crna vunena jakna sa zakrivljenim rukavima cveta u desetine svilenih, ružičastih ruža i predstavlja radostan poklon remek-delu Jean Cocteau x Schiaparelli iz 1937. godine.

schiaparelli-matador-kolekcija
Profimedia 

4. Pluća nikada nisu izgledala raskošnije

Da, pluća. Drugi deo kolekcije sastoji se od izvajanih tela i nakita, uključujući i par pluća koji se kao dva drveta nadvijaju nad sofisticiranom crnom haljinom. Verovali ili ne, inspiracija je Covid-19 virus, a ovom prilikom dizajner je želeo da ovekoveči ideju o značaju disanja.

schiaparelli-matador-kolekcija
Profimedia 

5. Outfit za neveste je sastavni deo kolekcije

Iako treći deo kolekcije slavi boje - od Schiaparellijeve šokantne ružičaste do plave i terakota narandžaste boje - najupečatljiviji komad je bela venčanica. Izrađena od preko 70 metara ledeno belog tafta, 100 metara tila i 22 metra svilene, trebalo je čak tri nedelje da se stvori ovakvo remek-delo. Da li je vredelo? Itekako!

schiaparelli-matador-kolekcija
Profimedia 

 U galeriji pogledajte više.

Profimedia Pogledajte novu couture kolekciju pod nazivom Matador.

Tekst: Tara Đukić