Bila ona statusni simbol ili ne, torbe su ženama najznačajniji modni komad, pasija i fetiš.

Dizajneri mudro kroje psihologiju žene kroz svoje torbe, razotkrivaju im misli i najdublje požude, eksperimentišu sa oblicima i materijalima, tragaju za pravom merom, jer znaju da iako potpuno različite, ipak sve žene obožavaju torbe!

U moru izbora, samo neke torbe su, od istorije do danas, (p)ostale kultne i to su upravo one koje su imale svoje muze i koje su nosile slavne lepotice svog doba.

Jane Birkin, Audrey Hepburn, Grace Kelly samo su neka od imena koja su torbe poznatih dizajnera učinile pravim remek-delima.

Predstavljamo vam 7 najpoznatijih torbi u istoriji mode. Koja je vaš favorit?

Hermès Birkin

Foto: Instagram/hermesbirkin

Legenda kaže da je izvršni direktor modne kuće Hermès, Jean-Louis Dumas, bio inspirisan da napravi poznatu ''Birkinku'' tokom jednog leta, 1984. godine, dok je sedeo pored slavne dive, Jane Birkin. Torba se našla u prodaji 1892. godine i svaki komad bio je ručno rađen. Cene torbi dostižu i do 100 000 funti, izrađuju se u roku od dva dana, ali se na listi čekanja čeka i godinama. 

Chanel 2.55 Flap Bag

Foto: Instagram/chanel_worldwide

Uvek ispred drugih, Coco Chanel, kreirala je ovu torbicu u februaru, 1955. godine, po čemu je i dobila naziv. Borac za ženska prava i slobodu izmislila je posebnu bravicu za otvaranje torbe. Lanac umesto drške učinio je da ova torbice može da se nosi i za večerenje, i za dnevne varijante. Ova tašna je do danas ostala sinonim za modnu kuću Chanel i njen najprodavaniji proizvod. 

Mulberry Bayswater 

Foto: Instagram/mulberryengland

Kreativni direktor ove modne kuće, Nicholas Knightly, voljen od imena poput: Kate Moss, Emma Watson i Florence Welch, stvorio je kultnu torbu 2002. godine, i osmislio naziv inspirisan područjem zapadnog Londona - Bayswater. Kada se Emma Hill pridružila timu, torbica je dobila novi karakteristični pečat, a Emma je sa novim kreativnim direktorom pojednostavila njen izgled. 

PageBreak

Fendi Baguette 

Foto: Instagram/vestiarteco

Dok je Silvia Fendi 1997. dizajnirala Baguette torbicu, Sarah Jessica Parker, u ulozi Carrie Bradshaw, bila je zadužena za njenu popularizaciju. Torba nosi naziv po francuskom hlebu - bagetu. Baš kao i većina kultnih torbi, i Fendi Baguette je doživela svoja brojna reizdanja, a poslednju, mikroverziju, torbe upotpunjenu aplikacijama od krzna nosila je Cara Delevingne. 

Loewe Puzzle   

Foto: Instagram/dubailuxurystuff

Novi kandidat za ''IT torbu'' definitivno je torba inspirisana slagalicom i puzlama. Jonathan Anderson torbicu je dizajnirao tako da može da se nosi na ramenu, ali i tako da može da se savije i nosi u ruci. Do sada su je nosile: Beyonce, Sienna Miller, Julianne Moore, Kate Bosworth... 

J&M Davidson Daisy

NAJPOZNATIJE: 7 kultnih torbi koje su ispisale istoriju

Foto: Instagram/jandmdavidson

Kreirana pre više od 15 godina, a ove godine redizajnirana, J&M Davidson Daisy poznata je kao torba za dan ''van dužnosti''. Zaljubljenici u torbu su predstavnici svetske elite, među kojima je i vojvotkinja od Kembridža. 

Lady Dior  

NAJPOZNATIJE: 7 kultnih torbi koje su ispisale istoriju

Foto: Instagram/dubailuxurystuff

Legenda kaže da je 1995. godine francuska prva dama Bernadette Chirac poklonila Diani, princezi od Velsa, Dior torbu. Od tada, simbolično, ona nosi naziv Lady Dior, u princezinu čast i postala je simbol plemstva. Danas Lady Dior rado nose: Marion Cotillard, Anne Hathaway, Sofia Vergara... 

Priredila: Tara Đukić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/