Kada je davne 1994. godine legendarni Robert Altman snimio svoj kultni satirični film o svetu mode Pret-a-Porter uz pregršt revija, slavnih dizajnera, top-modela i zakulisnih spletki, jedan od glavnih motiva ove tipično altmanovske fabularne zavrzlame bio je i sukob pariske modne dizajnerke Simone Lo, koju je fantastično odigrala superstylish Anouk Aimee, sa teksaskim „kraljem čizama“ Clintom Lammerauxom u mini ulozi country zvezde Lylea Lovetta.

Našavši se u finansijskim problemima, Simonin suprug bez njenog znanja prodaje udeo u njihovoj modnoj kući novopečenom bogatašu čiji je uslov da se njegove špicaste kožne lepotice nađu u novoj kolekciji koju upravo treba predstaviti na Pariskoj nedelji mode.

Dovedena pred svršen čin i zgrožena vulgarnim kaubojskim čizmama koje nemaju ama baš nikakve veze sa njenim prefinjenim kreacijama, Simone šalje svoje manekenke na pistu potpuno gole, samo u čizmama brendiranim njenim logom LO Paris, u jednoj od najnezaboravnijih modno-filmskih scena u istoriji. 

Gucci (Imaxtree)

Fast forward u 2017. i situacija je na dizajnerskim pistama i ulicama modnih metropola dijametralno suprotna! Kaubojske čizme, baš kao i country stil, postale su dnk kulerskog chica, ikonički komad americane koji dizajneri jednako spajaju sa jeansom kao i sa svilenim maksi haljinama.

Najprogresivnije fashionistkinje nose ih već nekoliko sezona otkad ih je, tiho, u svoje kolekcije uvela vladarka novog minimalizma Phoebe Philo za Céline, naravno u sofisticiranoj urbanoj verziji, da bi ove sezone doslovce eksplodirale na revijama od Njujorka do Pariza. I dok se neki, poput Henryja Hollanda i Rafa Simonsa za Calvin Klein odlučuju za remake autentičnih kaubojskih modela, ostali kreatori redizajniraju ih u skladu sa vlastitim rukopisom.

Calvin Klein (Imaxtree)

Alessandro Michele za Gucci diže ih na vrtoglavo visoku metalnu petu sa kožnim aplikacijama i ukrasima od nitni i kristala, Sarah Burton za Alexander McQueen daje im pankerski docmartenovski štih s metalnim šiljcima i kožnim prošivima, a Proenza Schouler pretvara ih u ravne cipele sastavljene od patchworka metaliziranih koža.

Uz toliko novih lica i maštovitih dizajnerskih rešenja nove „kaubojke“ savršeno se uklapaju u savremeni trendovski eklekticizam koji pre svega ceni originalnost, individualizam i odvažan stav, a one toga imaju napretek.

Isabel Marant (Imaxtree)

A da je Simone Lo svoje teksaske čizme lansirala na pariskoj modnoj pisti ove jeseni, istog trena bi osvanule na nogama i Instagram profilima svih fashionistkinja i influencerki - od Kendall i Gigi do Kim i Celine! 

Tekst: Saša Joka

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/