Ko je prvi plasirao crno-bele outfite kao “timeless” modni izbor pod etiketom stajling “bez promašaja” - legendarna Coco Chanel ili njen verodostojni naslednik na tronu, Karl Lagerfield, zaista je diskutabilno pitanje. Kada se sagleda iz ugla da svako vreme nosi verodostojne predstavnike aktuelnih trendova koji utiču na stil kako šire publike, tako i pojedinaca, odgovor na ovo pitanje dobija novu dimenziju. Pogotovo kada znamo da se današnja praksa traženja outfit inspiracija zasniva na skrolovanju po Instagramu.

Zato u fokus stavljamo IT dame diferenciranog crno-belog minimalističkog stila poput @arivere, @anoukyve, @aninebing I @katarinapetrovic koje predstavljaju odličnu savremenu destiniciju za istraživanje ove stajling teme. Gde god nas odvede ovo fashion istraživanje, jedna činjenica ostaje ista:

Za perfektno cool sofisticiran modni dojam, crno-bele odevne kombinacije su uvek ( i zauvek) ultimativno perfektan “good choice” za svaku priliku!

Pogotovo kada uzmemo u obzir da imamo težak fashion zadatak pred sobom koji podrazumeva odabir četiri dugovečna odevna komada koja se međusobno uklapaju, a da su istovremeno primenljiva za potpuno suprotne okolnosti poput plaže i kancelarije. Opuštenost nasuprot formalizma. Ali, nije nemoguća misija.

Hajde da na osnovu istraživanja Instagram profila ovih cool devojaka rezimiramo koji su to tačno predmeti u pitanju? Ali idemo i korak dalje, zašto baš ovi odevni komadi, gde ih možete pronaći, ali i kako ih možete kombinovati da bi ta “jedna, ali vredna investicija” zaista bila vredna prvenstvo vašeg izdvojenog vremena, budžeta pa nadalje “večnog” recycling održavanja.

1. Bela muška košulja

Interesantna činjenica je da ukoliko tražite oversize žensku belu košulju, da je kvalitetna i zaista zahtevano predimenzioniranog kroja, vrlo retko ćete je pronaći na ženskom odeljenu. Praktičan modni savet je sledeći. S obzirom na to da su ipak košulje savršenog kvaliteta sa visokim ukrućenim kragnama sa idealno duplo postavljenim reverima na rukavu, ravnog kroja, pa još proizvedene od divnog pamuka ipak namenjene “jačoj” polovini, pristupite traženju ovog komada upravo u radnjama specijalizovanim za muške košulje. Trendovi odavno potenciraju unisex princip, a sa dolaskom oversize trenda garderoba namenjena za njega, ustvari je više namenjena za nas - lepši pol! Ukoliko je tražite na lokalnom tržištu, Martini Vesto radnja na Trgu Nikole Pašića nudi sve forme i siluete, perfektnog kvaliteta i to još po idilično pristupačnim cenama koje su duplo manje od najjednostavnijeg izbora poput Zare. Pod mantrom kupujemo domaće, ovo je odlična destinacija za ovaj fashion izazov. Ali tu je i fantastičan Lagami Studio koji nudi mnogo različitih krojeva i varijanti ovog komada.

Kako nositi:Oversize model muške bele košulje savršeno je primenljiv na plaži preko, na primer, crnog jednodelnog kupaćeg kostima. Podaruje cool nonšalantan look, lako se uklapa uz svaki beach detalj od rafije, a kada se “rifrešuje”, uštirka i dobro ispegla postaje esencija fashion biznis outfit.

IG Inspo:

2. Crne kožne bermude

Danas su aktuelni širi, ali i duži modeli iznad kolena koji su u duhu devedesetih, kao i modeli koji su krojem predodređeni za bokserski ring ili inspirisani krojevima osamdesetih poput šorceva koje nam na modnu mapu donosi kreatorka Isabel Marant. Ovde je bitan factor da je komad od dobre tanke, a prvenstveno kvalitetne crne kože. Ovo je svakako modna esencija u koju treba investirati, pa čak i custom made naručiti - jer on je stvarno zauvek. Na našem lokalnom tržištu su kreatorke poput Nine Rajak, Milice Opačić, Ines Janković i Ive Stefanović plasirale svoje modele, a imaju odličnu proizvodnju koja može ispuniti očekivanja visokog kvaliteta.

Kako nositi: Iako kožni šorc nije predodređen za letnje destinacije, trendovi nameću da uz belu oversize košulju i jednodelni kupaći ova odevna kombinacija je win-win atraktivni stajling za more. Pogotovo ukoliko ga kombinujete uz aksesoare od rafije koji podaruju summer vibe. Dok nasuprot ovoj metodologiji, kancelarija je postala itekako prihvatljivo mesto da ovu kožnu dragocenost iznesete na fashion način uz rigidne forme poput sakoa, naravno guste čarape i ravnu obuću kao must have za zimsku sezonu.

IG inspo:

3. Beli sako

Odlika rivijere i chic fazona sa jahte, ali paralelno i neodoljiv komad za letnje dane gde god da se trenutno stacionirani. Sofisticiranost je zagarantovana sa ovim odevnim komadom, pogotovo ukoliko je po poslednjoj trendovskoj modi predimenzioniran i uklopljen uz sexy top za dane pored mora. Dok uz jednostavan twist sa majicom od pamuka lako postaje bussines komad koji će u službi belog odela odavati čar stajlish outfit za poslovne obaveze. Lokalni brendovi poput Bleyzer idealni su za ovu planiranu investiciju, kao i Mom's Pants brend koji je ove sezone doneo ozbiljno osveženje na lokalnom modnom tržištu sa preinteresantnim modelima oversize blejzera. Tu je takođe uvek i Marija Tarlać koja je usavršila perfektan kroj i balans ženskog sakoa sa muškim koji kad se radi po meri savršeno fituje.

Kako nositi:Hrabri ga ponesu na golo telo ili na plažu preko jednodelnog kupaćeg kostima. Mada nepisano pravilo kaže da se ovaj komad kupuje jednom u pet godina kako bi se ipak ispratio trend aktuelnog kroja, kao što je duplo ili asimetrično kopčanje na dužem modelu najveći fazon. Beli sako je uvek nepogrešiv nosilac svakog letnjeg outfita, bilo za morske dane ili za posao., samo je bitno da ga posedujete.

IG inspo:

4. Crne naočare

Deluje kao jednostavan, ali zapravo je najkomlikovaniji detalj svakog outfita. Onda kada pronađete model da odgovara obliku vašeg lica i da vam podaruje taj “special look”, završili ste pola posla. Ovo je neprocenjivi dragulj stajlinga koji sve dame olako shvataju, a u koji se uvek investira i zaista čuva zauvek da traje. Bitno je da budu ekstremno kvalitetan komad, po mogućnosti hand made i brend koji nije opšte masovno poznat jer vas to diferencira od mase. Zato što crne naočare podaruju identitet, pa i vaš prepoznatljiv karakter. Na lokalnom tržištu ne postoje još brendovi koji su plasirali zavidne modele za pohvalu, ali pored uvek aktuelnih Wayfarer Ray-Ban modela, ovo je trenutak kada treba da investirate svoje vreme i pažljivo odaberete online idealan model. Predlog su brendovi poput RetroSuperFuture, Mykita i Gigi Studios, a izbegavajte high-end brendove ovom prilikom jer se kopije prave svakodnevno, a ovo vas čini unikatnim.

Kako nositi: Naravno zavisi od modela, ali ideja je da uvek budu na sredini nosa i uklopljene prvenstveno uz vaš karakter, jer one upravo to i jesu. Zato su najdrogocenija investicija! Vaš pocker face za sve prilike.

IG inspo:

I za kraj, a da sve cool stylish devojke ovoga leta nose jednodelne bele kupaće kostime!