Skandinavski modni stil, često hvaljen zbog svoje minimalističke elegancije i funkcionalnog dizajna, postao je globalni fenomen, osvajajući zaljubljenike u modu i fashion insajdere. Devojke iz Skandinavije već dugo su ostale jedan od konstantnih izvora stilske inspiracije, od minimalističke estetike pri uređenju dizajna, pa sve do eklektičnog odevanja koje smo videli da dominira ulicama Nedelje mode u Kopenhagenu poslednjih sezona.

Njihov modni stil prevazilazi trendove i odražava prepoznatljiv vizuelni identitet, gde su održivost i inkluzivnost koncepti kojih se ne odriču. Dok istražujemo nijanse skandinavskog modnog sveta, otkrivamo prostor gde se forma susreće sa funkcijom, tradicija stapa sa modernošću, a effortless chic možda i najbolje opisuje njihov osećaj za modu.

Ali koje brendove predstavnici scandi modnog sveta zapravo nose? U nastavku ćemo pogledati tri najznačajnija modna brenda koje Skandinavke vole.

Cecilie Bahnsen 

Od kada su se prvi put pojavile na sceni 2015. godine, haljine sa puf rukavima dizajnerke Cecilie Bahnsen postale su prepoznatljive širom sveta. Devojke iz Skandinavije ne čuvaju ženstvene dizajne za posebne prilike, čak ih i nose dok se voze biciklom na posao - bilo da su uparene sa farmerkama ispod ili patikama.

Ganni

Bilo bi teško da ne vidite nekoga ko nosi Ganni u roku od pet minuta od dolaska u Kopenhagen - toliko je velika prisutnost ovog brenda. Njihova kolaboracija sa brendom New Balance o kojoj smo nedavno pisali, jedna od primera dobrih fashion saradnji.

By Malene Birger

Danski brend By Malene Birger naginje ka minimalizmu koji se najviše povezuje sa skandinavskim zemljama (mislite na sive kapute i bež trikotažu), ali njihov DNK je takođe prožet edgy i ekscentričnim momentima koji mogu rezultirati manje očekivanim komadima.