Retro, vintage, starinsko...nekada su to bili epiteti za koje nikako niste želeli da budu dovedeni u vezu sa vašim modnim odabirom, ali nije nam trebalo mnogo godina da odrastemo i shvatimo da su upravo neki od takvih komada oni koji su za sva vremena. Verovatno smo svi barem nekada nosili par starki i preveliku teksas košulju koja je aludirala na taj šmek 70-ih, pa ipak, nikada ranije nismo primetili da su u ovolikoj meri, nekada omiljeni odevni predmeti i aksesoari naših baka sada ponovo proglašeni za najaktuelnije.

Mamin oversized vuneni sako pronađen na dnu ormara sada se posmatra kao suvo zlato, a vintage zlatni nakit koji se prenosi s generacije na generaciju samo dobija na vrednosti i šarmu. Uz sve te old money, quiet luxury, a sada i grandma core trendove (započete na TikToku), ne čudi nas da je došlo do jedne simbioze u kojoj se aktuelna moda zapravo bazira na vrlo jednostavnim i klasičnim pravilima.

Kvalitetan par cipela je imperativ, unikatni sakoi od tvida ili buklea i više su nego dobrodošli, a živopisni komad svilene marame koju ćete stilizovati po sopstvenom odabiru, konačno vas izdvaja iz mora normcorea - često previše uniformisanih i bazičnih izgleda. 

Ovog puta, za vas smo izdvojili pet modnih komada koji istovremeno pripadaju grandma stilu, ali se i kotiraju visoko na listama najvećih trendova. Pronađite ih u nastavku!

Chunky nakit

Ako pogledate unutar kutije za nakit bilo koje devojke koja voli da prati aktuelne modne trendove, pronaći ćete preplavljujući broj krupnih i upečatljivih komada nakita, najčešće od žutog zlata. Takav je i naš slučaj, a neke od najdražih komada nasledili smo upravo od naših baka, mama, tetki... Ovi unikatni predmeti imaju neprocenjivu sentimentalnu vrednost, a uz to pridodaju luksuzni element svakoj kombinaciji.

Čvrsta torba sa ručkom 

Pisali smo o tome da se ovaj klasičan oblik torbe vratio na velika vrata u 2024. godini, što na nas nije previše uticalo budući da je barem jedan takav model već bio prisutan u našim garderoberima. Čvrste torbe sa kratkim gornjim drškama apsolutno pripadaju "grandma stilu" - prefinjene su i timeless. Proverite još jednom vaše ostave, možda se iznenadite primerkom koji izgleda kao da je deo nove kolekcije popularnog high street brenda.

Sako od tvida

Sako od tvida (i Chanelov, ali i bilo kog drugog brenda), kada je kvalitetno izrađen nema rok trajanja. Moj omiljeni je jedan crno-beli vintage model u pepito dezenu koji godinama nosim, ne obazirući se na aktuelne trendove. Pa, ipak, u 2024. godini jakne od buklea i tvida su opčinile influenserke, a ukoliko ste te sreće da posedujete retro primerak, imate i nešto što zapravo nema cenu. Jednostavno ih iskombinujete sa omiljenim farmerkama od tamnijeg jeansa ili poslovnim pantalonama za još elegantniji look.

Svilena marama

Šarene marame uvek me podsećaju na drage ženske osobe u porodici, koje sam godinama posmatrala kako u svaku svoju kombinaciju ležerno inkorporiraju ovaj omiljeni detalj Francuskinja i Italijanki. Na najvišoj polici u mom garderoberu nalazi se jedna pletena korpa sa mnoštvom svilenih marama - neke su moj lični odabir, a neke jedinstveni poklon ili pronalazak. Fashion devojke sada interpretiraju ovaj vintage trend i stilizovanjem marama oko glave, oko drški torba, i na mnogo drugih načina.

Retro cipele

Kada pomislim na svoj prvi susret sa mokasinama, uspevam i da vizualizujem lakovane i modele od prevrnute kože koje je moja baka religiozno nosila. Ovaj trend zapravo nema vremensku odrednicu, ali je ipak tesno povezan sa "grandma stilom". Fokus je, međutim, više na vintage osećaju koji dobijamo kada god nosimo mokasine, cipele sa nižom (kitten) potpeticom, kao i mules...

 Izvor: ELLE/N.K.