Piše: Tara Tomović

U prošlosti šeširi su označavali socijalni status. U vojsci oni govore o nacionalnosti, činu ili puku. U modnom svetu oni odražavaju stil.
Istorija šešira datira od stare Grčke, ali vredi pomenuti kraj 16. veka kada su šeširi najkvalitetnije izrade dolazili iz Milana. Žene su se bavile ne samo izradom šešira, već i čipki, tračica i ostalih aksesoara koji će krasiti čitav outfit. Kako se moda menjala tokom prve polovine 19. veka žene su nosile samo čvrste kape bez oboda koje su bile ukrašene trakama, perjem i drugim dodacima. Do kraja veka novi stilovi šešira - cilindar, široki obodi, pletene kape - postajali su aktuelni. Ipak, dvadesetih godna prošlog veka dolazi do preokreta kada se usled masovnog trenda žene šišaju na kratko i nose tesno pripijene. S početkom 21. veka maštoviti šeširi vratili su se u modu sa novim talasom mladih milionera koji ulažu ogroman novac u kreacije koje prevazilaze pojam šešira, a neke od njih opisane su kao nosive skulpture.

Šešir glavu krasi

Damski šeširi

Uticaj retro stila sedamsedesetih i široki „viseći“ obod ne samo da predstavlja modni aksesoar već pruža i efikasnu zaštitu od sunca. Ranije su se pravili uglavnom od slame, a današnji izbor veoma je raznovrsan pa su pamučni veoma zgodni za leto, a vuneni za jesen i zimu.

Šešir glavu krasi

Kačketi

Kačketi su verovatno najpopularniji “šeširi” na svetu. Nose ih muškarci i žene svih uzrasta i poznati su po svom produženom, čvrstom i zaobljenom vrhu. Nosili su se na košarkaškim utakmicama, ali zbog svoje praktičnosti i ležernog stila proširili su se širom sveta kao najpopularniji neobavezni aksesoar.

Šešir glavu krasi

Vunene kapice

“Beanie” je uska, mala kapica koju obično nose školarci i studenti. Specijalno je dizajnirana da zagreje vašu glavu tokom zimskih meseci. Iako postoje različiti tipovi školskih kapica – kao što su tkane i pletene – osnovna karakteristika ovih kapica jeste što su pribijene uz glavu kako bi je što više zagrejale. Uz ovu kapicu zimski dani će sigurno biti barem malo topliji.

Šešir glavu krasi

Beretke

Beretke su okruglasti šeširići izrađeni od meke vune. Iako su spreda zaobljene, odlikuje ih jedna iskrivljena strana. Potiču iz Francuske, a svakodnevno ih nose kako obični građani, tako i pripadnici vojske. Muškarci i žene različitih kultura ih obožavaju pa se tako mogu naći u gotovo svim bojama.

Šešir glavu krasi

Charlie Chaplin šeširi

Čvrsti šeširići sa okruglim i pomalo zaobljenim obodom datiraju iz 1850. godine. "Bowler" šešir, kako se u svetu naziva, ime je dobio po svojim tvorcima Thomasu i Williamu Bowleru. Istoričari veruju da je šešir nastao kao način da se pri jahanju zaštiti glava. U Americi nazvan "derby hat", u Britaniji "bowler", ono po čemu ćemo ga mi pamtiti jeste čuveni Charlie Chaplin.

Šešir glavu krasi

Pecaroški šeširići

Obično izrađeni od pamuka, sa širim, spuštenim obodom koji seže ka očima ovi šeširići u obliku kantice veoma su popularan modni detalj u svetu. Zasigurno jedni od onih koji nikada ne izlaze iz mode. S obzirom na to da tokom vrelih dana efikasno štite od sunca najviše ih možemo videti na glavama pecaroša. Modni kreatori su ih modifikovali na najrazličitije načine, pa su postali i deo najsvečanijeg outfita.

Šešir glavu krasi

Kaubojski šeširi

Pored toga što ih tradicionalno nose farmeri, rančeri i kauboji kao zaštitu od prirodnih pojava, ovi šeširi su veoma moderni i funkcionalni. Mnoge modne kuće nude kaubojske šešire različiih boja, veličina i materijala. Najpoznatiji "ten gallon" model kaubojskog šešira tradicionalno je ruho meksičkog plemstva.

Šešir glavu krasi

Gangsterski šeširi

Gangsterski ili popularnije u inostranstvu zvani “Fedora” šeširi najpoznatiji su po svom kratkom obodu koji se kod nekih modela savija ka očima. Ovi šeširi prvi put pojavili su se oko 1800. godine, ali popularni su postali - verovali ili ne - tek tridesetih godina 20. veka. U svetu bogatstva i više klase oni su obavezan aksesoar, a šire narodne mase ipak su se ugledale na Humphrey Bogarta i Indijanu Jonesa koji su ih i u ostatku sveta popularizovali.

Šešir glavu krasi

Pekarske kapice

Moderan aksesoar za posebne prilike. Pekarske kapice, koje su dobile ime jer su ih prvobitno nosili pekari, imaju okugao, pufnast oblik a zaštitni znak im je tvrdi obod iznad očiju. Model je ostao isti a materijali su raznoliki - od tvida, vune, kože i ostalih. Pekarske kapice bile su hit početkom 21. veka tako se vrativši u modu na velika vrata sve do danas.

Šešir glavu krasi

Panamski šeširi

Potiču iz Ekvadora gde su se prvobitno izrađivali od posebne vrste slame, a kasnije brodovima putem Panamskog kanala prenosili u ostatak sveta. Nakon što je Teddy Roosevelt počeo da ih nosi ovi šeširići postali su apsolutni hit u Americi. Pogodni su za vrele dane, a odlično stoje uz odela.