Ceo svet čuo je zvuk jednog okidača na fotoaparatu: neponovljivu književnu legendu i osamdesetogodišnjakinju Joan Didion fotografisao je Jurgen Teller kao najstarije-najnovije lice kuće Céline za proleće/leto 2015. Izgleda da su Phoebe Philo i njen tim deo jedne nove (i poveće) družine koja deli istu filozofiju. I pre nego što su pripadnici blogosfere imali šansu da odu na quoteland.com i tvituju svoje omiljene citate iz pronicljivih Joaninih eseja, Hedi Slimane lansirao je još jednu prepoznatljivu crno-belu kampanju za Saint Laurent sa sedamdesetjednogodišnjom Joni Mitchell u glavnoj ulozi. Obučena u ležernu tuniku iz folk kolekcije, ona izgleda bezvremenski.

Ako ste kojim čudom uspeli da ne primetite, godine su u trendu.

Poodmakle godine koje su, realno, nešto što bi trebalo nositi sa ponosom i slaviti, već dugo su gurane u zapećak. Pogotovo ukoliko se radi o ženama. Muškarci vremenom postaju sve uspešniji, pogledajte samo Seana Conneryja ili Harrisona Forda, dok starije žene jednostavno… izblede.

Poneki naslov o „starijim modelima“ pojavi se, doduše, s vremena na vreme, ali se u njima reč „stariji“ obično odnosi na 30 do 45 godina. Kao da sve preko toga ne postoji. Kako bismo ih uopšte zvali? Superstarice?

Sada su, konačno, upravo te „superstarice“ u centru pažnje. A mi smo oduševljeni jer smo, pored toga što slušamo ono što imaju da kažu, prvi put, ne znamo ni sami posle koliko godina, u prilici da vidimo i njihova lica. Ove sezone, moda je ta koja nas podseća da privlačnost ne leži samo u izgledu već i u snazi duha i iskustvu. Zato pozdravljamo povratak večno šik pionira kojima ovo nije ni prvi (a ni poslednji) put da su u centru pažnje!

Tekst: Manda Javorina