Ovogodišnji London Fashion Week startuje 18. februara kada će se svi modni zaluđenici, street style fotografi i stručnjaci preseliti iz Njujorka i britansku prestonicu mode koja je sada već tradicionalno druga stanica Velike četvorke.

Punih 5 dana, dizajnerske kuće poput Burberryja, Paula Smitha i Preena prikazuju svoje najnovije RTW kolekcije. Mi vam tik pred početak LFW-a donosimo kratak vodič kroz najbitnije stavke Londonske nedelje mode: 

Koga biste trebali da pratite?

Sam Rollinson i Ruth Bell su pod obavezno!! Burberry, Jourdan Dunn i Topshop takođe spadaju u sam vrh profila koji su must follow tokom LFW-a. 

Kako mogu da se nabave karte?

Nažalost, London Fashion Week je event koji kontroliše modna industrija. Šta to znači? Pa ukoliko niste novinar nekog modnog lista (ali onog koji pripada najjačim modnim magazinima), poznati modni stilista, bloger, bajer ili fotograf - ili čovek sa milion veština koje su potrebne u backstage - teško da ćete dobiti pozivnicu, a ovde samo pozivnica i akreditacija funkcionišu.

Gde se mahom održavaju revije?

Oficijalni dom LFW-a je svakako NCP Car Park u ulici Brewer Street. Iako vam se na prvi pogled možda čini da ovo i nije neko glamurozno mesto, kompletan prostor obiluje niskim plafonima i velikom backstage zonom u kojoj svi dizajneri mogu da odlože sve što im treba za show. Ipak, veliki broj dizajnera i dalje praktikuje iznajmljivanje prostorija koje se ne nalaze u ovoj zgradi. Burberry je odavno izabrao Kensington Garden za glavno mesto na kome će prikazati svoje najnovije kolekcije, dok ostali brendovi umeju da biraju Royal Courts of Justice, pa i lokalne pijace za prezentaciju kolekcija.

Kakav je ovogodišnji program?

Modne kuće poput Paula Smitha, Orla Kiely i Juliena Macdonalda prikazaće kao i svake godine svoje najnovije kolekcije za jesen / zimu, pored nekih novih imena koji se tek ove godine predstavljaju modnoj industriji. Pogledajte kompletan rasprored ovde

Kada je održan prvi LFW?

1971. godine, Tony Porter je smatrao kako je smešno i nedopustivo da Pariz i Milan dvaput godišnje imaju prezentaciju modnih kolekcija novinarima i bajerima, a London, koji ima tako uzbudljivu i neobičnu modnu scenu, nijedanput! Izrevoltiran, Tony je tada posetio Clothing Export Council Export of Great Britain kome je predložio da zajedno organizuju prvi LFW. Za prvi show, tim je potrošio hiljadu funti, a na njemu su svoje kolekcije prikazali samo 5 dizajnera.

Špekuliše se da bi Kanye mogao da ima specijalni nastup na LFW

Kanye koji sve češće miksuje modu i muziku bi mogao da bude V.I.P. gost LFW-a kako prenose mediji. Čovek koji provocira svojim izjavama ali i modom koja stiče sve veći broj poklonika bi za vreme LFW-a mogao da predstavi upravo u Londonu svoj najnoviji album, Waves.

Johnny Coca će debitovati za Mulberry

Španac iza dizajna Celine torbi (i to famoznih modela Trio i Trapeze) radi poslednjih 7 meseci za britanski brend. Rezultat njihove saradnje saznaćemo upravo na LFW, 21. februara kada će Coca debitovati za Mulberry kao njihov kreativni direktor. Mulberry od odlaska Emme Hill, još 2013. godine nije imao pravu, normalnu reviju pa su sada sve oči uprte u ovu britansku legendu aksesoara.

Charlotte Olympia će debitovati takođe na pisti

Brend koji je do sada imao samo klasičnu prezentaciju cipela će na ovogodišnjem LFW prikazati svoju prvu reviju, 19. februara. Mi nestrpljivi, a vi?

Alexander McQueen se vraća kući!

Brend koji je osnovao Alexander McQueen i čije sedište se nalazi u Clerkenwell, prvi put posle 14 godina će prikazati svoju reviju u Londonu, a ne u Parizu. Da li će londonska revija biti u stilu prvih McQueen revija u britanskoj prestonici koje su obilovale dramom, eklektičnim foklornim kostimima, videćemo. Svakako da očekujemo veliki broj studenata na ovoj reviji. U svakom slučaju, 21. februar je nama markiran crvenom bojom, a vama?

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija