Izložba “Strasti i snovi italijanske mode” želi da pokaže talenat, umetnički izraz i zanatsku savršenost italijanske mode kao kulturnog i ekonomskog nasleđa jedne zemlje. Posetioci u Beogradu imaće priliku da uživaju u neponovljivim kreacijama slavnih modnih brendova, među kojima su Gianfranco Ferre, Gai Mattiolo, Sestre Fontana, Giorgio Armani, Enrico Coveri, Laura Biagiotti, Versace, Valentino, Fendi, Renato Balestra.

Među eksponatima naći će se i Armanijeva haljina koju je nosila Sophia Loren na crvenom tepihu povodom proslave 70. godišnjice filmskog studija Cinecitta, haljina sestara Fontana koju je nosila Ava Gardner u filmu "Barefoot contesa" a zatim je moderniju verziju imala Anita Ekberg u Felinijevom filmu "Dolce vitta", haljina “Skuola di moda Ida Feri” koja je prikazana dok je u izradi, pa se na njoj može videti sam krojački proces, kao i  muški sako “Luka Litriko” koji je delimično završen pa se na njemu vidi sam proces rada, a isti takav model kreirao je Angello Litriko za Ričarda Bartona.

Izložba se održava kao deo XVI izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu, što je događaj koji se organizuje svake godine u oktobru mesecu u cilju promocije italijanskog jezika kao velikog jezika klasične i savremene kulture i njegovih veza sa umetnošću, naukom, kulturom.

Ovogodišnje izdanje je posvećeno italijanskoj kreativnosti i njenim brendovima, a posebno sektorima mode, odeće i dizajna, pod naslovom “Italijanski jezik i kreativnost: brendovi i odeća, moda i dizajn”.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu će učestvovati i u nedelji programa koju organizuju nacionalni instituti za kulturu zemalja Evropske Unije (EUNIC) u Srbiji i koja je posvećena jezicima i digitalnom čitanju. Tom prilikom Institut će organizovati dva događaja: okrugli sto na kojem će učestvovati pisac Davide Morozinoto i prezentaciju nove digitalne biblioteke Instituta. 

Tokom Nedelje italijanskog jezika u svetu u Italijanskom institutu za kulturu će biti moguće posetiti izložbu fotografija Franka Fontane koju je priredio sam fotograf i koja se organizuje u saradnji sa Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije pokrajine Friuli Venecija Đulija.

Više informacija na sajtu: http://www.iicbelgrado.esteri.it/

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija