Veličanstvena Rei Kawakubo, japanska dizajnerka i osnivačica brenda Comme des Garçons, pomogla nam je da shvatimo i bolje razumemo ne samo modu, već i svet oko nas.

Rei Kawakubo je diplomirala na Fakultetu lepih umetnosti u Tokiju (1964. godine) i ubrzo nakon toga uplovila u dizajnerske vode. Pet godina kasnije, samouka kreatorka osnovala je svoju robnu marku Comme des Garçons („kao dečko“) i u roku od deset godina otvorila 150 radnji širom Japana koje su joj donosile prihod od 30 miliona dolara godišnje. Danas ih ima po čitavom svetu i godišnje zaradi po 220 miliona.

Šta je to što Rei Kawakubo čini tako čudesnom? Na prvom mestu, njena beskompromisna borba za preklapanje mode i umetnosti na pistama. Najradikalniji izazov koji je Kawakubo dala zapravo je u krojevima. Dizajneri su pre nje eksperimentisali sa asimetrijom, ali u smislu haljine na jedno rame ili dijagonalnih revera. Kawakubo je, međutim, uradila nešto smelije. Ona je svoje komade zapravo uvijala kao čaršave, igrajući se tkaninama kao origamijem. Što se nje tiče, to što torzo ima dve ruke nije nikakva prepreka da jakna nema nijedan ili pak ima tri rukava. 

Nikada nije pratila trendove i uvek je bila dosledna tom konceptu. Zbog toga što se nije uklapala u industrijsku percepciju onoga što „žene žele“, njeni komadi često su bili okarakterisani kao antimodni. Kako su njenim kreacijama (naročito sedamdesetih) dominirale tamne boje, crna pogotovo, štampa je armiju njenih poštovalaca nazivala vranama.

A ovih 5 modnih i životnih lekcija obavezno moramo da naučimo od ove lady.

1. “Nikada nemojte da se bunite ili žalite, i trudite se da se nikada ne objašnjavate.”

Pitamo se da li bi Rei Kawakubo tako uspela i dosegla modne visine da je brbljivica? O mnogim stvarima Rei ne govori i pažnju je usmerila na rad, kao ključ uspeha. 

2. Definicija običnog.

U jednostavnoj formi, japanska dizajnerka objašnjava kako da uspete u životu: "Radim svakog dana, dan za danom u ono što verujem. Na jednostavan način se bavim životom - svojim radom." 

Ostale lekcije Rei Kawakubo pročitajte na sledećoj strani...

PageBreak

3. Recite NE svemu što je vintage!

Dobro ne baš u potpunosti. Nekada je Rei posećivala vintage radnje, ali to danas nije slučaj: "Ne prelistavam časopise, niti idem u vintage nabavke. Jednostavno, ne mogu da gledam u nešto što je staro ili već postoji."

4. Dobri smo koliko nam je dobar poslednji šou. 

Njene prezentacije su najčešće prihvaćene sa divljenjem. Ali ona ne veruje ljudima kada kažu da su oduševljeni. Takođe je primetila da niko nikad nije rekao: "Ovo nije tako dobro kao veš predhodni rad."

5. Čak i Rei gleda Oskar

Dizajnerka je takođe prokomentarisala ovogodišnju dodelu Oskara: "Uvek je sve tako kontrolisano. Ovog puta je bilo veoma zabavno kad se sve otelo kontroli."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/