Modni komad koji je nastao kao deo donjeg veša, ponovo se vratio na uličnu modu i postao sastavni deo dnevnih i večernjih kombinacija.

Korseti su bili obeležje više klase u Viktorijansko doba, dok ga danas mnogi smatraju simbolom novog, savremenog vremena u kom se ženska uloga ne ogleda u privlačenju pažnje muškog pola. Posle više od jednog veka, korset se vratio u novom ruhu, sa novom pričom, prilagođen svakoj devojci i ženi, štiteći njihovo dostojanstvo i integritet.

Modna dizajnerka poznata po svom zalaganju za feminizam, Miuccia Prada, donela je korset u novom, modernom obliku koji je ove godine postao nezaobilazan trend.

Sedamdesetih godina Vivienne Westwood je u svrhe rušenja tabua, otvorene seksualnosti i ravnopravnosti više i niže klase, vratila korsete na modnu pistu, predstavljajući ih u tada aktuelnom pank stilu.

Nakon što je Madona ponela neprevaziđen korset Jean-Paul Gaultiera, tokom turneje 1990. godine, sam komad je postao simbol osnaživanja ženske seksualnosti. Ono što je novo i feministički obojeno kod novih korseta jeste nepoštovanje tradicionalnih ideala ženske forme. Žena više nije samo predmet požude i njena glavna uloga nije da privuče muške poglede.

Danas imamo korset u formi pojasa koji je preplavio sve komercijalne modne kuće širom sveta (Zara, Mango, Asos, Finery, Topshop...). Korset kaiševi, majice prekrivene korsetom, steznici na vezivanje - korseti nikada nisu bili prisutniji i popularniji. Rihanna ga je u svojoj novoj kolekciji za modnu kuću Puma prilagodila sportskom stilu i pokazala da može da se nosi u svakoj prilici. Od roze do neutralnog feminizma, korset je na pola puta.

Valerie Steele, istoričarka mode i autorka knjige ''Kulturna istorija korseta'', kaže: ''Značenje svakog modnog komada nije u samoj odeći. To je nešto što sami stvaramo, donosimo i prenosimo.'' Međutim, nesporno je da su korseti postali simbol modne evolucije koja je u koraku sa 21. vekom i predstavom žene kao nezavisne, sposobne i snažne. Žena danas sme da ponudi i kaže mnogo više nego što je smela pre nekoliko vekova. Danas nosi pojas na džemperu, kaputu, kožnoj haljini, između pantalona strogog kroja i rolke... i korača samouvereno i slobodno.

Modni znalci kažu da je pojas sjajan trend u vreme oversize odeće uz koju idealno pristaje. Madonina verzija korseta imala je za cilj prkosno prikazivanje tabu odreće i izražavanje seksualnosti. Danas korset ne otkriva delove tela, on čini žensku liniju zavodljivom i privlačnom, ali se ne približava razotkrivenoj seksualnosti, već čuva intimu. 

Izbor je na vama, koji god korset i modnu kombinaciju da odaberete - to je samo vaše pravo. Ne opterećujte se tuđim komentarima ili kritikama, budite ono što jeste i ne stidite se da to pokažete. Ovo je vaše vreme!

Priredila: Tara Đukić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/