Ukoliko ste jutros pretraživali vesti po vodećim inostranim portalima onda ste sigurno videli vest kako je Terry Richardsonu, jednom od najslavnijih modnih fotografa u istoriji zabranjen rad u magazinima kao što su Vogue, GQ, Glamour ali i Vanity Fair i Wired.

Ova vest pojavila se na internetu nakon što su novinari došli u posed mejla koji je u ponedeljak jedan od direktora Condé Nast International-a poslao svojim urednicima u kome se zvanično stavlja zabrana na dalji rad sa Richardsonom.

Zaposlenima je stigao mejl u kome im se nalaže da ukoliko imaju već ugovoren neki projekat sa Terryjem, "bace ga u smeće" i zamene drugim materijalom, kao i da ne koriste stare snimke koje je uradio poznati fotograf.

Richardson čije slike su uveličale neka od kultnih izdanja modne Biblije i drugih magazina, poznat je po specifičnom stilu koji je uvek bio okarakterisan kao  ekspicitan, na ivici pristojnosti, ali i po problematičnoj naravi i konstantnim problemima na snimanjima.

Tako se već nekoliko decenija "provlači" kroz medije priča kako Terry maltretira, iscrpljuje i "teroriše" modele, što je naravno fotograf stalno komentarisao kao laž i želju nekih da umanje njegov uspeh, te iako nije zvanično otkriveno šta je iniciralo ovu odluku Conde Nasta, pretpostavlja se da je na površinu "isplivala" sva Terryjeva "prljavština" koja se krila svih ovih godina.

52-godišnji njujorški fotograf sarađivao je do sada sa imenima kao što su Cindy Crawford, Naomi Campbell, Kate Moss, Beyoncé, Lady Gaga i Miley Cyrus za koju je režirao kontroverzni video Wrecking Ball (2013), u kome je pevačica mahom 99% potpuno razgolićena.

Terry naravno i sada negira optužbe...

"Sve žene sa kojima sam sarađivao nisu ništa uradile protiv svoje volje i bile su prilično upoznate sa prirodom posla kao i konceptom oko snimanja u kome su učestvovale. Uostalom, sve one su potpisale dozvolu za slike kako bi one bile objavljene u magazinima."

Optužbe na račun slavnog fotografa dešavaju se baš u vreme kada Holivud potresa jedan od najvećih skandala u istoriji u kom je "optuženik" čuveni producent Harvey Weinstein koga je optužilo više od 40 žena za seksualno uznemiravanje među kojima su Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Jude i još mnoge druge glumice.

(Kako je razotkiven kralj Holivuda)

Christy Turlington, poznata manekenka nekoliko puta je napomenula kako su seksualni napadi deo modeling sveta i kako je modna industrija prilično tolerisala sve te nepristojne ponude i ponašanja od strane fotografa, stilista, urednika.

“Modna industrija je puna predatora koji su na ovaj ili onaj način pokušali da pređu granicu pristojnosti i probaju nešto nedolično. Svaka druga manekenka bar jednom je bila u nekoj takvoj situaciji. Ja lično se osećam privilegovanom što me je to zaobišlo i što nisam pretrpela nijedno traumatično iskustvo." 

Međutim, iako je svojevremeno (2010) pokrenuta peticija da se svim modnim magazinima uputi zahtev da prestanu da sarađuju sa Terryem i objavljuju njegove dosadašnje radove, to se nije desilo. Sve priče i spekulacije su potisnute, a Terry je nastavio da radi normalno, sa tek "tihim" ignorisanjem od strane velikih modnih magazina. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/