"Mladi modeli ostavljaju se na milost i nemilost jezivim playboy likovima", započela je svoju priču Christy, koja se ovim rečima nadovezuje na kampanju koju je pokrenula njena mlađa koleginica.

Naime, 30-godišnja manekenka i model Cameron Russell, podstaknuta aktuelnim skandalom koji potresa Holivud sa poznatim američkim producentom Harvey Weinsteinom, odlučila je da se izjasni povodom seksualnog uzmemiravanja i zlostavljanja žena u šou biznisu, tačnije u modnoj industriji, s namerom da pokene ozbiljnu kampanju.

Za samo nekoliko dana od kada je Cameron progovorila o nedoličnom ponašanju unutar modne industrije, dobila je 79 anonimnih izjava od devojaka koje se bave modelingom.

Kampanja pod nazivom #MyJobShouldNotIncludeAbuse koju je manekenka pokrenula na Instagramu, postaje vrlo ozbiljna. Pored toga što preti da svrgne neka od najvećih imena u modnoj industriji, Cameron će uskoro razgovarati i sa advokatima ne bi li poduzela sledeće korake protiv seskualnih predatora koji vrebaju u svetu mode.

Aktuelna kampanja manekenke navela je i veliku Christy Turlington da javno iskaže stav povodom goruće teme.

"Ono što sa sigurnošću mogu reći to je da su zlostavljanje i maltretiranje oduvek prisutni u modnoj industriji, ali i široko poznati i tolerisani. Industrija je okružena predatorima koji opstaju u svom svetu odbijanja i usamljenosti i iz koga se u nekom trenutku okome na nas, što smo sigurna sam sve doživele", rekla je Christy za Women’s Wear Daily.

Čuvena manekenka koja je bila zvezda 90-ih, kaže i da je ona imala sreće, jer ju je majka od početka karijere štitila, ali se i nadovezuje na to:

"Tokom mojih prvih odlazaka u Milano, Pariz i London, desilo se u mnogo navrata da nisam mogla da verujem kakvim ljudima sam prepuštena da brinu o meni i sa kakvim osobama sam morala da sarađujem. Sišla bih sa aviona, a tamo bi me čekao jezivi plejboj. Takođe, plašim se kako mi je zapravo tada bila namenjena uloga neke vrste mamca, da kada bi ostale devojke čule da sam ja sarađivala sa određenim imenima, to bi ih bavelo da pomislile kako je ta osoba sigurno o.k. za saradnju. Da sam znala kako ti muškarci razmišljaju i kako se ponašaju, sigurno bih uložila mnogo više napora da ih se klonim", objašnjava Christy.

Cameron Russell ovu temu pokrenula je hrabrim Instagram postom:

"Čuvši priču o slučaju Harvey Weinstein, pokrenula sam razgovor o tome koliko je ova tema poznata i raširena u svetu mode. Ništa u vezi te priče nije novo ljudima koji se bave modelingom. Ne govorim o jednom, petorici ili čak dvadesetorici muškaraca. Ovde govorimo o kulturi iskoršćavanja kojoj se mora stati na kraj."

I izgleda da je ovo zaista početak kraja, makar sudeći po postovima na Instagram nalogu odvažne manekenke.

Svaku poruku koju je Cameron dobila u vezi ove teme, manekenka je postovala na svoj profil zacrnivši imena osoba i agencija koje su učestvovale u kontroverznom događaju, ne bi li tako zaštitila modele.

Maltretiranja koje su modeli doživeli tokom karijere tiču se mahom seksulanog uznemiravanja od strane fotografa i stilista, a žrtve su bili i muškarci. Oni najjeziviji događaji uključuju i silovanje, a svima im je zajedničko to što je žrtvama zaprećeno da ukoliko prijave išta od ovih iskustva, neće dobiti posao ili da će isti izgubiti.

Koliko jezivo sve to izgleda i u kom broju slučajeva se dešavalo, možete se i sami uveriti na nalogu Cameron Russell, sigurni smo da ćete ostati zatečeni.

Sad ostaje samo da se vidi da li će ovakva kampanja mlade manekenke učiniti neke revolucionarne momente u modnom svetu, a ne postati samo kao što to uvek biva vest koja se zataška, zaboravi i potisne. Jer i ugovori ne garantuju da će predatori nestati, žene moraju da se osete sigurnim i da istupe, kao i da imaju svedoke koji će voljno ispričati šta im se desilo, a ne da budu posramljene, uplašene i okružene ljudima koji ćute ili pomažu njihovim "mučiteljima" da se stvari zataškaju.

Svi, počev od medija i modnih kuća moraju da zaštite modele i da iznesu stvar do kraja.     

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/