Neetičnost nošenja krzna potvrdile su vodeće svetske modne kuće: Gucci, Giorgio Armani, Hugo Boss, Stelle McCartney. Ovi brendovi više neće koristiti, promovisati, niti reklamirati životinjsko krzno.

Na spisku se nedavno našao i čuveni prodajni sajt Net-a-Porter. 

„Postoji rastući deo novih, etički osvešćenih potrošača kojima je stalo do inovacija i društvene odgovornosti. Oni ne žele da imaju ništa sa zastarelim i okrutnim proizvodima poput krzna“, izajvili su potparoli ovih modnih kuća.

Oko neverovatnih 70 miliona životinja godišnje umre zbog modne industrije! Za odeću se koristi kzno oderanih činčila, lisica, zečeva i drugih životinja s kojima delimo planetu, na neravnopravan način.

U mnogobrojnim evropskim zemljama: Austriji, Hrvatskoj, Republici Češkoj, Makedoniji, Holandiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i dve regije u Belgiji zabranjena je proizvodnja krzna. Nemačka i Švajcarska su uvele striktne propise koji praktično, onemogućavaju ili zabranjuju rad farmi krzna.

U skoro svim evropskim zemljama postoje pokreti za zabranu uzgoja životinja radi krzna. Nedavno je Poljska, drugi po veličini proizvođač krzna u Evropi, uvela zakon u parlament koji će zabraniti proizvodnju krzna.

Važeći Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije donet je 2009. godine i članom 7. stavom 37. zabranjuje držanje, reprodukciju, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje radi proizvodnje krzna i kože. Član 89. kaže da će se zabrana iz stava 37. ovog zakona primenjivati počevši od 1. januara 2019. godine.

Izvor: Evaija.com 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/