Rođen u Čekširu, školovan u Liverpulu, Stephen Jones (1957) se sa londonskom modnom scenom susreo u godinama kada je street style prolazio kroz eksplozivnu eru, sredinom 70-ih godina prošlog veka.

Tih dana Stephen je bio student na prestižnoj modnoj školi St. Martins, dok je praksu izučavao u legendardnom Blitz salonu. 

Prvi veliki posao bilo mu je dizajniranje linije šešira za italijansku kuću Fiorucci, daleke 1979., da bi već sledeće godine vlasnik Blitza, Steve Strange sponzorisao njegov prvi salon koji je otvoren u podrumu Covent Gardena. 

Njegovi fenomenalni dizajni privlače odmah najveća rokenrol, royal i fashion imena poput Boy Georgea i princeze Diane. 

Iako je često koristio materijale koje bi retko ko uzeo u obzir, njegove kreacije su bile nosive i vrlo moderne. Ekcentrik po prirodi umeo je da se kreativno poigra sa svakom formom i osmisli luckaste, zabavne, romantične ali i neobične, haute couture modele. 

Taj talenat i osećaj za auteničnu modu koja pomera grancie danas su prepoznale Rihanna, Dita von Teese, Mick Jagger, ali i red kraljevskih princeza. 

Među prvim dizajnerima koji su ga kontakirali za saradnju bile su Rei Kawakubo i Vivienne Westwood, dok već neko vreme on spada u ključne i standardne članove Dior tima. Ni Maria Grazia Chiuri nije se odrekla njegove kreativnosti. Pored Diora Stephena su često angažovale kuće Balenciaga, Lanvin, Karl Lagerfeld, Comme des Garcons, Marc Jacobs, Jean Paul Gaultier, Dries Van Noten i  Giambattista Valli.

Međutim, Stephen nije samo majstor šešira koji je učestvovao i u kampanjama za Dior parfeme, Ninu Ricci, Lancome i L’Oréal. Jones je osmislio i nekoliko kostima za Kieru Knightley u Atonementu, zatim Cate Blanchett u Elizabeth: The Golden Age i Audrey Tautou u Coco Avant Chanel, kao i nekoliko modela za turneju Madonne, Alison Goldfrapp i Grace Jones. 

U nastavku pogledajte selekciju najzanimljivijih maski sa Dior revije:

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/