Njujorška nedelja mode završava se danas revijama Korsa, Jacobsa i Marchese koja je izgubila veliki broj klijentele nakon slučaja "Harvey Weinstein" (njegova bivša supruga, engleska dizajnerka Georgina Chapman jedna je od vlasnica i osnivača brenda).

Iza nas je jedna dirljiva modna nedelja u kojoj su u fokusu nekako mnogo više bili dizajneri i modeli, nego sama moda.  

Surealna sportska estetika na reviji Calvina Kleina

Raf Simons odavno je izašao iz damske, surealne bajke francuske kuće Dior i prigrlio sportsku estetiku Calvina Kleina. Međutim, ni Raf ne bi bio Raf da i senzibilitet Kleina nije pretvorio u surealni svet zahvaljujući nesvakidašnjoj pisti koja je bila prekrivena kokicama i neobičnim odelima koji su izgledali kao radna odeća vatrogasaca.

Prvi model već je nagovestio da ćemo videti urbane ratnice spremne za borbu u nekoj drugoj dimenziji: narandžast kombinezon, namerno osmišljen da izgleda iznošeno bio je stilizovan zajedno sa štrikanom, vunenom kapom, prugastim detaljima u vidu trakastih momenata na rukavima koji su izgledali kao štit vatrogasaca, dok je manekenka na nogama imala masivne pvc bele čizme.

Vasiona, hello!

Nakon toga Raf se vratio oversize kroju koji je obeležio ovu kolekciju zajedno sa štrikanim kapama, metalik rukavicama, dugim suknjama, diskretnim prugicama i mantilima koji će sigurni smo postati hit među street style zvezdama.

Rastanak sa brendom Hugo Boss

Nakon pet godina u kreativi Hugo Bossa, dizajner Jason Wu oprostio se od američke kuće revijom na NYFW. 

"Mislim da su svi upoznati sa činjenicom da je u Hugo Bossu došlo da promene kompletnog menadžmenta. Ja sam odlučio da ostanem i pomognem novoj ekipi ne bi li što bezbolnije prošli kroz tranziciju. Sad je došlo vreme za rastanak", izjavio je simpatični Wu koji se okreće kreiranju unutar sopstvenog brenda.

Za sada još ne znamo ko će zameniti kreatora na mestu umetničkog direktora brenda.   

Oproštaj od mode

Revija o kojoj se svakako najviše pričalo u drugom delu Njujorške nedelje mode je ona na kojoj je Carolina Herrera rekla "zbogom" kreiranju. Nakon 37 godina u modnoj industriji, jedna od najšarmantnijih dama modne scene oprostila se od mode predajući kormilo Wesu Gordonu. Njena poslednja kolekcija ipak nije bila retrospektiva dosadašnjih kolekcija, u šta se uglavnom pretvore opraštajuće kolekcije. Ali neki omaž je bio prisutan.

Naime, finale je pripalo odevnim kombinaciji koja je zaštitni znak ličnog stila Caroline Herrere: bela košulja i suknja. Svaki model koji je izašao u finalnom defileu poneo je belu košulju upasanu u dugu satensku suknju u nekoj od mahom jarkih boja.

Jamajka u modelima Ralpha Laurena 

Najnovija kolekcija Ralpha Laurena, miljenika njujorške elite pa i Melanije Trump koja je upravo u modelu ovog kreatora započela svoju eru prve dame, bila je omaž Jamajci, ostrvu na kom Ralph ima letnjikovac u kome sve češće boravi.

Dok je u Njujorku temperatura išla u minus, na Lauren reviji imali smo osećaj da je već došlo leto.

Ležerni, ženstveni modeli od laganog pamuka, lana i viskoze u belo-plavim kombinacijama cvetnih i tufnastih dezena oduševili su sve koji obožavaju taj morski momenat. U skladu sa modelima devojke su na pleksiglas plavoj pisti u nekim trenucima šetale i bose.