"Onih dana kada ne znam šta ću da obučem, nosim belu košulju. Trebalo mi je dosta vremena da dođem to tog saznanja, ali drago mi je što sam to konačno shvatila. Ono što sam takođe shvatila jeste da kriza u vezi oblačenja ima isključivo veze sa identitetom, ne sa odećom", kaže Lauren Grant bivša stilistkinja, a sada dizajnerka. 

"Radi se o tome da koristite garderobu kao metrički sistem kojim prilagođavate sebe u očima drugih i zapravo ispadate prevarant. Kriza koju proživljavamo tokom traženja šta ćemo obući i šta nam najbolje pristaje nije zapravo modni problem, te nas posmatranje trendova samo dodatno zbunjuje. U danima kada nam se potraga za pravim outfitom čini zastrašujuća i problematična, bela košulja nam vraća delić spokoja", dodaje Lauren.

U godinama kada je ova čuvena stilistiknja poznatih ličnosti radila sa Carey Mulligan, Meryl Streep, Florence Welch, Ellie Goulding i Annom Calvi bela košulja često je bila njen kec koji je krila u rukavu.

"Klasična bela košulja ili bluza čini da svaka žena izgleda pomalo kao Francuskinja, što nikada ne može biti loša stvar", ističe Lauren.

I upravo je u svojoj novoj kolekciji Lauren posebno mesto posvetila baš beloj košulji, pristupajući ovom klasičnom komadom sa novim tvistom.

Ove košulje označane markom Stark, mogu se pronaći u sedištu brenda stacioniranom u istočnom Londonu, dok inspiracija za kolekciju dolazi iz radova Helmuta Newtona i fanova poznatih koji uključuju i Theresu May.

Kada su u pitanu komadi iz Stark kolekcije (Stark na škotskom znači košulja) težina i efektnost svakog modela krije se u detaljima. Minimalističkim, ali onima koji prave razliku.

Međutim i ona najklasičnija košulja bele boje može biti veoma seksi.

Setite se samo Marilyn Monroe fotografisane na setu The Misfitsa iz 1961., u kristalno beloj košulji i tamnom jenasu ili čuvene izjave Elizabeth Taylor koja je svojevremno rekla da bi svaka žena trebalo da poseduje jednu dobru belu košulju u svom ormaru.

Nije ni slučajno što je upravo ovaj odevni predmet toliko puta reinkanirana tema u ikonografiji modela. Peter Lindbergov editorijal iz 1988. u kome su  Christy Turlington, Linda Evangelista i kompanija fotografisane na plaži u Malibuu, a koja se pojavila dve godine pre čuvene Vogueove naslovnice, te bila takođe prva fotografija na kojoj su ovi ikončni supermodeli fotografisani kao grupa, ističe se upravo ovim komadom odeće - u pitanju je klasična bela oversized košulja.

Na moćnom portretu iste ove grupe čuvenih modela, iza koga stoji Patrick Demarchelier, a bio je jubilarna stota naslovnica američkog Voguea, devojke takođe nose belu košulju, ali ovaj put vezenu u čvor u struku.

Ruth Chapman osnivačica sajta matchesfashion.com i jedna od najbolje obučenih žena Londona, često se može videti upravo u beloj košulji.

"Ona se čine tako svežima naspram često izmorenog lica i vraćaju mu izgubljen sjaj. Crveni karmin i bela košulja, to je moja sigurna kombinacija za svaku priliku. U pitanju je mahom jedan od onih modela sa većom kragnom i dugim rukavima koji mogu da se podvrnu", otkriva Ruth.

Kao stilske uzore na koje bi trebalo da se ugledmo kada je u pitanju načun na koji se nosi bela košulja Lauren Grant ističe princezu Dianu, Biancu Jagger, Jean Seberg, Sade, Brigitte Bardot, Faye Dunaway i Jane Birkin.

"Na um mi padaju Diane Keaton, Carolina Herrera, Patti Smith, u pitanju su žene potpunor azličitog stilskog imidža koje belu košulju interpretiraju na sebi svojstven način i pri tome im stoji sjajno", kaže Natalie Kingham - direktor prodaje i mode na Matches sajtu.

Načini da ponestete belu košulju su zaista različiti, koliko god se onima doimala običnom i klasičnoom, ali činjenica je da je u pitanju ipak jedan statemant komad, a sa njim nikada ne možete pogrešiti.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/