Iako su se revije određenih brendova čekala sa nestrpljenjem, poput Diora i Celine, nažalost u njihovim kolekcijama za proleće/leto 2019 nismo videli ništa što bi nas oborilo s nogu.

Možda je za to odgovorno i ono staro dobro poznato pravilo - ako previše očekuješ, naposletku se razočaraš.

Da se razumemo, u svakoj kolekciji prikazanoj na Pariskoj nedelji mode videli smo poneki segment koji nas je oduševio, što važi i za Dior i Celine, ali samo su gore istaknutih pet imena uspeli da prikažu nešto drugačije, na visokom nivou kuće i podjednako nosivo u istoj meri.

Zajedničko za sve njih jeste novi trend koji su nam nametnuli, a mi ga sa zadovoljstvom prigrlili - to je nova dimenzija elegancije.

Pa da krenemo od vrha.

Alexander McQueen

Jedan od najvećih brendova našeg doba sa razlogom nosi epitet upravo najvećeg, kako zahvaljujući korenima koje je postavio sam McQueen, tako i zahvaljujući njegovoj talentovanoj naslednici Sarah Burton.

Sarah je još jednom uspela da prikaže inovaciju u kroju, u momentu kada smo pomislili da smo sve već videli i da ništa novo, zapravo ne može biti novo, već samo šokantno. Burton je pre svega umetnica u polju konstrukcije modela, a forma kojom je to podvukla u aktuelnoj kolekciji dolazi u vidu statemant asimetrije na opasačima, mantilima i košuljama. Poseban segment čine odela rasečenih rukava sa body chain dodacima. 

Moćno i nosivo i još jednom ispisano sa McQueen imenom.

Louis Vuitton

Nešto potpuno drugačije u odnosu na McQueen-a dolazi nam sa potpisom Nicolasa Ghesquièra, koji donosi prepoznatljiv futuristički dizajn upakovan u moderne, ali vrlo nosive krojeve.

Oversized se ističe kao posebna veština u ovoj kolekciji prepunoj živih boja, ali i onih klasičnih prolećno - pastelnih, te kombinaciji printova.

Upadljivi printovi, mahom izgledaju poput tema na modernističkim slikama, što ih lini podjednako elegantnim i nosivim i u opuštenijm varijantama. Upadljive boje, te naglašen kroj same dimenzije dali su omaž odvažnoj eri 80-ih, ali u novom ruhu. Posebno istaknut segment vezuje se za aksesoare, posebno torbe koje su i dalje LV magnet za sve.

PageBreak

Isabel Marant

Jednom rečju: francuska cool devojka. Tako bismo mogli opisati, kao i uvek vrlo ženstvene i vrlo nosive modele za proleće/leto 2019. koji nam stižu sa Isabel Marant potpisom. 

Glavna tema su poslednji dani diska, kraj ere 70-ih sa prelaskom u 80-e. Tu je oversized jeans, srebrni i generalno sjajni materijali, ali i visoke čizme koje se gužvaju. Neizostavan boho vibe koji vlada u kolekcijama dizajnera, ovde preuzima primat na večernjim haljinama i za razliku od prethodna dva dizajnera na listi, Marant se nalazi na visokom trećem mestu prvenstveno zbog nosivosti modela, dok ih potom prate trend i mladalačko osveženje vidno u svakom looku.

Valentino

Ako želite luksuz, koji vršti iz svake svoje pore u ovom slučaju šava, forme i tkanine, kupićete bez daljenjeg neki od modela Pierpaolo Picciolija.

Vrhunska elegancija ispisana je na svakom komadu, bilo da su u pitanju all black modeli ili oni sa upečatljivim printovima, a kao poseban detalj kolekcije ističe se perje i bez sumnje hit šešir naredne sezone - u oversized formi, ali ne onaj za plažu kakav su prošetale sve moguće i nemoguće trendseterke ovog leta, a čiji model potpisuje Jacquemus, već krajnje upečatljiv model u nude tonu - opet sa perjem.

Dominacija ravnih formi na haljinama uklopljena je sa bogatim printovima u multikoloru, dok su modeli haljina koje prate liniju tela svoju upečatljivost iskazali pliseom, oversized formom rukava i generalno nešto inovativnijim krojem.

Givenchy

Plise remek-delo, tako možemo nazvati model haljine koji je otvorio reviju za lijom je dirigentskom palicom stajala  Clare Waight Keller, a to dovoljno govori o veličini jednog dizajnera i kuće za koju radi. Usledili su od glave do pete modeli prožeti čistom, klasičnom elegancijom, nosivom 24 časa, ali ne odveć ženstvenom, koliko prilično statemant. Keller je ovom kolekcijom naglasila ženstvenost na drugi način, ženstvenost novog doba: neustrašivo, prefinjeno, prilagodljivo različitim prilikama, ali iznad svega odvažno.

Tekst: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/