PRO / Maja Bunčić, modna i web novinarka

Ako je za vas garderoba samo odeća koju silom prilike morate navući jer društvene norme to nalažu, izvesno je da ne marite za modu. Ako ste, pak, od onih koji pomno biraju koji komad će u novoj sezoni pazariti i kako ga stilizovati pre no što napuste kuću, sasvim je izvesno da vas moda interesuje.

Međutim, da li svaki ljubitelj mode istu doživljava na identičan način i njen je pasionirani obožavalac? Kao ljubitelj i verni modni posmatrač, one koji pre svega mare za Tom Ford i Chanel funkcionalnost, te obaveznu eleganciju, uvek podsetim da se u modi ne radi isključivo o tome da izgledate lepo. Moda je vrsta umetnosti. Dizajner je umetnik koji sebe izražava kroz sopstveni dizajn - McQueen, hello? Zato, kada obučete rolku sa rukavicama Richarda Quinna, nećete preterano mariti za njenu funkcionalnosti jer u njoj se ne kuva ručak, niti se satima kuca po tastaturi - u ovom statement komadu odeće otići ćete na izložbu, u pozorište, na koktel i stilizovati ga sa bilo čim - ostatak outfita i nije bitan - vi već nosite malo umetničko delo.

CON / Branislava Kostić, urednica lepote

Kao odgovor na ovaj modni fenomen može da posluži čuveni google predlog pretrage: kada počnete u prazno polje da ukucavate “how to sleep”, pretraživač će sam dodati “how to sleep 8 hours in 4 hours”, znači: praktično nemoguće. “Dva u jedan” stvari su tu da nam olakšaju život: komp i tv; kola koje rade i na struju i na baterije; kafa u prahu sa šećerom; šampon i balzam; mašina za veš i sušač, i tu se spisak otprilike završava.

Istina je da je moda tu da proba, preispituje, šokira, pomera granice udobnosti i ukusa, ali je još veća istina da nekada u svemu tome i malo skrene. Marine Serre nije sama u svemu ovome, tu su Dries Van Noten i Richard Quinn, a Vetements je napravio dužu varijantu, mini haljinu. Jedno su komadi za deset minuta revije i muzejske eksponate, a drugo za svaki dan u tramvaju. A ovo sve piše, ozbiljna “modna žrtva”, kojoj nisu strane ni modrice na rebrima zbog korseta i krv u cipelama od 15ica.

Moja ljubav prema catsuitovima pretvara se u psovke onog trenutka kada treba da odem do toaleta, ali ih i dalje nosim. Mada, negde ipak treba povući crtu! Na stranu što kliski materijal na rukavicama onemogućava upotrebu touch-screen mobilnih telefona, a i držanje čaše postaje upitno, nego lišava damu najženstvenijeg dela nošenja rukavica - njihovog laganog skidanja. Ako bi ovaj komad, za koji cela ELLE redakcija ne zna ni ime da smisli, morala da opišem rečju to bi bila - klaustrofobija. Trebalo bi da se prodaje sa makazama na kojima bi stajala etiketa “upotrebiti u slučaju napada panike”. Rolka sa rukavima je po udobnosti dosta slična ronilačkom odelu. Nosila sam ga i moram da priznam da je zabavno samo na -21m. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/