Pre svega, konstantno se menja i prilagođava i te nepredvidljive i često osvežavajuće promene govore bez oklevanja o promenama u društvu, o evoluciji mode, o često malim ali i značajnim smenama u percepciji lepote, rodu i ženskom telu.

Asocira na slobodu, ali i na ograničenja, na nežnost, ali i na provokativnost, na modu, ali i na modni faux pas.  

Pročitajte u nastavku vrste grudnjaka, praktične savete kako da ih kupite online, te koje modele vole dame iz ELLE redakcije: 

Vrste grudnjaka

Balkonet

Dok je prvi brusthalter ovog kroja dizajniran 1938. godine, pretpostavlja se da vuče inspiraciju iz 18. veka po uzoru gornjeg dela korseta iz tog perioda. Balkonet brus dobilo je svoje prepoznatljivo ime zbog neobične ideje koja stoji iza njegovog nastajanja. Naime, ovaj specifičan kroj stvoren je sa ciljem da se ne vidi od gore, tj. sa balkona. Prva verzija poznata je i kao demi brus zato što je pokrivao samo donju polovinu grudi i bio je namenjen plesačicama i izvođačicama. Međutim, ovaj grudnjak postao je deo mejnstrim prodaje tek 50-ih godina nakon što je počela da ga nosi Marilyn Monroe. Samim time, balkonet je oduvek bio odraz žena koje su htele da postave izazov modnim očekivanjima svog vremena.

Ovaj elegantan kroj smatra se ženstvenim i lako se može nositi ispod obične majice, ali i sa haljinom sa izraženim dekolteom. Međutim, unikatan oblik ovog kroja najviše odgovara ženama sa većim grudima. 

Push-up

Popularnost push-upa predstavlja prekretnicu u sferi donjeg veša i prvi Wonderbra, koji je počeo da se prodaje 1964. godine, bio je simbol ovog preokreta. Njegov izumitelj je Kanađanin Louise Poirier koji je želeo da se na jednostavan način istakne i poveća dekolte. Prvi put postojao je grudnjak koji nije imao samo funkcionalnu primenu, već je u potpunosti posvećen estetici. Push-up postigao je veliki uspeh tokom 70-ih kao kontraodgovor na drugi talas feminizma koji je u tom trenutku potencirao odbacivanje nošenja brusthaltera.

Smatra se da ovaj komad ima korektivnu svrhu, pre svega namenjen ženama sa manjim grudima ili onima kojima grudi padaju. Međutim, progresivnim mišljenjem da idealne grudi kao takve ne postoje, Wonderbra sada je najčešće stvar prošlosti.

(Svrgnuo push-up model sa trona: Ovo je najprodavaniji brushalter prošle godine)


Sportski brus

Otkrićem da trčanje sa regularnim brushalterom izaziva neopisivu neudobnost, Lisa Lindahl je sa svojom sestrom izumela prvi sportski brus, inspirisan muškim suspenzorima. Ovaj model nazvan Free Swing Tennis Bra počeo je da se prodaje 1975. godine.  

Sportski brusthalter je do pre nekoliko godina bio namenjen isključivo za sportske svrhe, ali popularnost Calvin Klein izdanja na društvenim mrežama od ovog donjeg veša stvorila je statement komad, u jednakoj meri udoban i atraktivan. 

Polukorset

Dok utvrđen datum za nastanak polukorseta, poznat i kao longline bra, ne postoji, pretpostavlja se da je ovaj predmet donjeg veša počeo da se prodaje u velikim količinama još u 16. veku i da je Catherine de Medici prouzrokovala popularnost ove nove mode u Francuskoj. Naravno, ovaj brusthalter potiče od klasičnog korseta čiji se kroj menjao tokom godina kako bi stigao do prepoznatljivog polukorseta koji se danas često nosi i  ispod dnevne garderobe. 

Longline grudnjak kraći je od klasičnog korseta, obično se završava kod struka ili odmah iznad kukova, što ovom vešu, time što nudi veću podršku za leđa i grudi, a često i oblikuje struk, daje prednost u odnosu na druge. 

Bralet

Relativno novi fenomen milenijalskog doba, ovaj model odbacuje žice koje su do tada bile deo svakog brusthaltera i opredeljuje se samo za tkaninu, najčešće transparentnu i dve bretele. Tradicionalno američki brend American Eagle 2016. godine postao je jedan od prvih koji je bralet model učinio prepoznatljivim u modnoj industriji. 

Iako ovaj kroj nije veoma inkluzivan i najčešće odgovara ženama sa manjim grudima, bralet je uspeo da postane poželjni aksesoar za svakodnevno nošenje. PageBreak

Praktični saveti

Kako kupiti online

Izabrati odgovarajuću veličini brusthaltera, pogotovo kada je reč o online shoppingu, često je stvar polemike. S obzirom na to da svaki brend ima različite kalupe, bitno je pratiti instrukcije na sajtu i uzeti u obzir materijal i oblik koji se kupuje. Pre svega, potrebno je tačno izmeriti grudi. 

Osnovna veličina temelji se na obimu ispod grudi i ovo određuje prvi deo broja grudnjaka, dok je za drugi deo bitna veličina korpe, a određuje se po slovima. 

Osnovnu veličinu merimo preko leđa u visini leđenog izraza i napred ispod grudnog nabora i meri se po sledećim brojevima: 65, 70, 75, 80... Naravno, ovi brojevi napravljeni su tako da odgovaraju i obimu dva centimetra manjem, odnosno većem od označenog.  

Potom se meri drugi grudni obim koji označava broj korpe u slovima. Krojački metar treba postaviti preko leđa u visini leđnog izraza (na mestu gde se grudnjak obično zakopčava) pa preko grudi do grudne kosti, do udubljenja između grudi. Potom se mera upoređuje sa ranije izmerenim obimom ispod grudi. Ako je obim grudi veći od obima ispod grudi za 12-14 centimetara, verovatno odgovaraju korpice A. Ako je veći za 14-16 centimetara, onda je reč o korpicama B... 

Svaki brend i sajt imaju različite tabele, te treba obratiti pažnju na ponuđene detalje za ovaj deo u slučaju da naručujete preko interneta.

Istorija grudnjaka

800 BC:- Žene koje nose top za grudi, napravljen od jednog ili dva materijala, prikazane su na slikama iz Antičke Grčke i Rima, često noseći samo topove bez ikakvog donjeg veša ili druge odeće. 

15. vek: U zamku Lengberg u Austriji otkriven je predmet nalik modernom grudnjaku, koji se sastoji od traka i dve korpe. 

16. vek: Catherine de Medici popularizuje korsete koji zatim postaju deo mejnstrima u Francuskoj.

18. vek: Korseti koji se prave od gvožđa i kosti postaju simbol francuske razonode. Edvardovski korset prepoznatljiv je modni komad i menja izgled ženskog tela, ističe grudi i izvija leđa, često dovodeći do deformacije rebara, organa i kičme.

1914: Prvi brusthalter izumela je Caresse Crosby koja je smatrala da joj se korset neadekvatno uklapa sa krojem haljine. Ubrzo prodaje patent Warner Brothers kompaniji i uvodi se novi standard za donji veš. 

1915: Gvožđe i metal koji su se inače koristili za izradu korseta postaju neophodni za ratne svrhe i korset po izbijanju Prvog svetskog rata nestaje iz masovne prodaje. 

1920: Brend Maidenform osnovali su Ida i William Rosenthal. Ovaj dinamičan duo dizajnirao je grudnjak koji je ušiven direktno u haljinu za dodatnu dozu komfora. Brusthalter je prvi put kreiran za masovnu potrošnju i u raznim brojevima. 

1940-ih: Žica za grudnjake postaje novi industrijski standard. Posle Drugog svetskog rata žene postaju deo poslovnog sveta i imaju veći prihod za kupovinu. Frederick Mellinger dizajnira punjeni grudnjak u različitim materijalima i bojama. Prvi put ovo postaje više od korisnog komada i pretvara se u lingerie. 

1960-ih i 1970-ih: Brusthalteri postaju politizovani zbog feminističkih teoretičarki kao što je Betty Friedan, koje insistiraju kako je brusthalter proizvod patrijarhata. 

Istovremeno, nastaje prvi Wonderbra, najpoznatiji primerak push-up grudnjaka, kao i kultni brend Victoria’s Secret. 

2016: Bralet postaje novi standard grudnjaka kao komad koji ističe prirodne crte grudi nasuprot dotadašnjeg push-upa.

2018: Popularnost brenda Victoria’s Secret drastično opada zbog nedostatka inkluzivnosti u izboru manekenki. Lingerie postaje pitanje individualnog ukusa i brendovi kao što je Rihannin Savage x Fenty počinju da nude donji veš za različite tipove građe. 

Elle redakcija kaže: 

Ana Ostojić, modna urednica: Nekada sam bila opsednuta polukorset modelima, ali poslednjih godina spontano u moj orman su se uvukli retro crni čipkasti balkonet brusevi. Ležerni su, idealni za veće grudi i tako nonšalantno sexy kad se nadziru ispod bele košulje.

Teodora Bogdanović, urednica tema: Na brusthaltere uvek najradije trošim novac, ali sam u večitoj nedoumici oko polukorseta i braleta. Koji ću izabrate zavisi najpre od raspoloženja i stajlinga, ali recimo da na polukorset gledam kao na senzualniji izbor, dok mi je čipkani crni bralet najbolja opušteno ženstvena opcija.

Natalija Cvetković, publisher i v.d. glavnog urednika: Bilo da se nosi ispod ili iznad odeće, brusthalter je jedan od najbitnijih delova stajlinga. Balkonet u crnoj, beloj i crvenoj boji omiljen mi je model. Čipka je obavezna, ali samo kada je reč o donjem vešu.  

Branislava Kostić, bjuti urednica: To što imam preko 40 brusthaltera govori samo za sebe. Obožavam da ih nosim, često i spavam tako odevena (ne pokušavajte to kod kuće, znam da nije dobro). Nešto najlepše što žena može odenuti je balconette. Pravi najlepši mogući oblik grudi, a i ima neki retro duh. Ako se dodatno ukombinuje sa harness trakama - pun pogodak

Maja Bunčić, modna novinarka: Jedno od onih potpuno raspamećujućih oduševljenja (samo ženama znanim) bilo je kada sam otkrila balkonete model brusa. Bukvalno sam na svakih pola sata odlazila do ogledala (da,da) i divila se svom fantastičnom poprsju! U svojoj opčinjenosti nisam bila sebična i ukazala sam na postoajnje balkonete i nekim drugaricama, koje me zbog toga danas možda malo više vole.

Natalija Knežević, web novinarka: Za svaki dan, minimalistički glatki brushalter u tri osnovne boje - crnoj, beloj i nude. Lingerie u bojama dragulja koji asocira na parišku mademoisselle moj je izbor kada želim dašak prefinjene senzualnosti.

Priredila: Anja Paspalj

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/