CON / Tijana Žunić

Vest da se Bella Hadid pojavila u neonžutom utility prsluku iz najnovije muške kolekcije brenda Louis Vuitton munjevito se proširila online svetom. Ne mislim da u ovom slučaju planetarno popularna Bella zaslužuje da ponese titulu ikone stila i opet zaključujem kako je danas sve podređeno marketingu, samopromociji na društvenim mrežama i da se popularnost meri isključivo brojem pratilaca i lajkova.

Prva asocijacija na ovaj outfit bila mi je - French Protest Chic! Da li pozadina ovakvog pojavljivanja ima veze sa tim ili ne, s obzirom na to da znamo poreklo brenda, ne znam, ali sigurna sam da će dobar deo ljudi ovo doživeti na sličan način.

Stičem utisak da ovo predstavljanje ima blago prikrivenu poruku kojom brend komunicira sa javnošću ne bi li se približio što većem broju ljudi. Bella je tu da poruku prenese na vrlo upečatljiv način. Nemoguće je bilo ne zapaziti je. Izazvala je reakcije. Druga pomisao - reč je o osobi spremnoj da preko ulice prevede grupu školaraca. Ne bih da banalizujem ideju jer smatram da je uloga mode u podizanju društvene svesti sve veća i da je ona mnogo više od lepe odeće, ali ovom outfitu dajem odlučno NE.

Ne vidim ni estetsku ni umetničku vrednost u tom odevnom komadu i ne slažem se s tim da modne trendove treba slepo pratiti. Slušati sebe i biti dosledan svom stilu uvek je najbolji izbor.

PRO / Ana Ostojić

Prošle godine u junu imala sam priliku da sa H&M brendom posetim njihovu fabriku reciklaže u Berlinu gde smo pod striktnim zahtevima morali da ponesemo fluorescentno žute prsluke svojstvene saobraćajcima ili uniformama za prvu pomoć. Tipičan primer kako standardizacija prerasta u neistraženu fashion teritoriju. Neon eefekat u trenu mi je podario moćan futuristički look. Naravno, odmah sam napravila hiljadu slika u želji  da ih okačim na Instagram. A onda sam se prisetila da su ovu istu inspiraciju doživeli i modni magovi. Linija HUGO u Berlinu oživela je ovaj moj osećaj i perfektno flertovala kroz brutalne modele za novu sezonu.

Sve bih nosila! Prepoznatljiv Virgil kroz Off-White brend dokazao je kako je modifikacija poznatih street outfita Meka i Medina današnjice, a onda je kroz mušku reviju za proleće/leto za Louis Vuitton kolekciju osvanulo njegovo viđenje ovog prepoznatljivog predmeta. Vrhunac je seksi pojava stil ikone Belle Hadid dokazujući da deklarisano muško-ženski komadi ne postoje. Uniseks princip funkcioniše. Inače nisam njen fan, ali ovim potezom me je donekle kupila. Realnost je da street style danas diktira modu. Prepoznatljivi žuti prsluk jeste simbol savremenog trenda. Naizgled tako banalno, a zapravo istina onog što i prikazuje - izdvajanje iz mase u globalnoj uniformisanosti, iako je paradoksalno upravo to - uniforma. Ako je mala crna haljina standardno sofisticiran izbor, zar onda nošenje ovog komada u sopstvenoj režiji nije samo pripadnost open-minded i kul izražaja?

So let”s do it!

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/