Večeras famozna Met Gala ugostiće poznate ličnosti i dizajnere,  koji će se obući u skladu sa sopstvenom interpretacijom teme, koja se tokom godina prilično menjala.

Ovogodišnja temaMet Gala je "Camp: Notes on Fashion".

Šta je kamp?

Pa, to je zaista za interpretaciju, zbog čega će ovogodišnji crveni tepih biti sigurno nepredvidljiv.

Od prošlogodišnje "Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination" koja je privukla i inspirisala slavne ličnosti da nam pokažu kreacije nadahnute Vatikanom do "China: Through the Looking Glass" iz 2015. koja je proslavila uticaj Kine na modu, Met Gala i izložba (koja se otvara 9. maja) ne prestaje da privlači veliku pažnju. 

(Met Gala: Top 6 muza + dizajner dolazaka u istoriji)

Pre velike večeri, podsetimo se svih tema od prve godine kada je Anna Wintour postala predsedavajuća događaja 1995. godine.

2019: "Camp: Notes on Fashion"

Tema večeri je Notes on Fashion a inspirisana je esejem Susan Sontag iz 1964. godine "Notes on Camp". Podsetimo se, u eseju jedna od najvećih teoretičarki kulture i politička aktivistkinja, raspravlja o definiciji kampa, njegovoj ulozi u društvu, kao i njegovim korenima u gej zajednici, te će biti veoma zabavno da vidimo kako će celebrity odgovoriti na ovaj zadatak. 

Sponzor manifestacije je italijanski brend Gucci, tako da možemo da očekujemo kreacije predviđene za crveni tepih koje dolaze iz ove modne kuće. 

2018: "Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination"

Prošlogodišnja "božanska" tema imala je u fokusu stotine svetih predmeta, uključujući desetine artefakata i predmeta koji su poslati iz Vatikana od kojih većina nikada nije izneta ranije iza zidina Rima. Prošle godine imali smo prilike da vidimo Rihannu obučenu kao papu i Katy Perry kao anđela.

2017: "Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between"

Met Gala je te godine odala počast legendarnoj japanskoj dizajnerki Rei Kawakubo i predstavila njene "objekte", kako je volela da ih zove. Neki gosti, kao što su Rihanna i Caroline Kennedy, držali su se teme i nosili njene originalne radove, dok su drugi interpretirali temu kroz druge dizajnere. Događaj su vodili Katy Perry i Pharrell Williams.

2016: "Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology"

Ekskluzivni događaj je imao tehnologiju u prvom planu. Claire Danes je bukvalno ponela svetleću loptu u vidu sjajne haljine, dok je Emma Watson nosila set od pet komada kolekcije Calvin Klein koji je bio napravljen od recikliranih plastičnih boca. Sama izložba je bila usredsređena na dihotomiju između ručno rađene i hi-tech mode iza koje stoje mašine, prikazujući preko 100 komada visoke mode i RTW odeće.

2015: "China: Through the Looking Glass"

Svečanost je proslavila uticaj Kine na zapadnu modu sa temom koja odgovara jednom caru. Izložba je bila zajednički napor šefa muzejskog odseka za azijsku umetnost i Instituta za kostime, prikazujući modele Chanela, Alexandera McQueena i Christiana Diora. Prisutni od Georgea i Amal Clooney do Rihanne (koja je nosila zapanjujuću žutu haljinu kineskog dizajnera Guo Pei) bili su obučeni za tu jednu (azijsku) noć u muzeju.

2014: "Charles James: Beyond Fashion"

Muzej je proslavio značajnu ličnost iz sveta mode, ali manje poznatu javnosti. Tema Charles James bila je živahna i veoma očekivana, sa prikazom njegovih 100 najvažnijih dizajna. U izvedbi Sarah Jessica Parker, Bradley Coopera i Oscara de la Rente, žurka je bila ispunjena raskošnim haljinama.

U nastavku se podsećamo preostalih tema u poslednje dve dekade:

2013: "Punk: Chaos to Couture"

2012: "Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations"

2011: "Alexander McQueen: Savage Beauty"

2010: "American Woman: Fashioning a National Identity"

2009: "The Model As Muse: Embodying Fashion"

2008: "Superheroes: Fashion and Fantasy"

2007: "Poiret: King of Fashion"

2006: "AngloMania: Tradition and Transgression in British Fashion"

2005: "The House of Chanel"

2004: "Dangerous Liaisons: Fashion and Furniture in the 18th Century"

2003: "Goddess: The Classical Mode"

2002: No theme

2001: "Jacqueline Kennedy: The White House Years"

2000: No theme

1999: "Rock Style"

1998: "Cubism and Fashion"

1997: "Gianni Versace"

1996: "Christian Dior"

1995: "Haute Couture2

Priredila: Tijana Mišović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/