PRO / Anja Paspalj, novinarka

Nakon što je uočen na ulici, biciklistički šorts postao je neizbežan deo high fashion revija. Komad koji jasno odudara od svega što pretpostavljamo da znamo o modi postao je privlačan dodatak sofisticiranim stajlinzima. Sako u kombinaciji sa biciklističkim šortsom pisti je ponudio nešto neočekivano - inovativnost toliko suptilno predstavljenu da smo odjednom shvatili šta nam je nedostajalo, iako do tog trenutka nismo ni znali da nam nešto fali. 

Moguće je da je reč o još jednom trendu koji će vrlo brzo nestati ili postati deo neprimećene svakodnevice, te se nećemo ni sećati da je ovaj komad uopšte i bio pitanje stilske polemike. Ipak, ovaj odevni komad do sada se nosio samo na biciklu, a ne na poslu, kafi, u šetnji ili u kafiću. Time se ponovo aktivira večno pro i con pitanje, slično onom koje je bilo postavljeno kada je reč o transparentnim haljinama ili Pussy Power torbama - da li je biciklistički šorts prikladan? 

Ako ličnu estetiku ostavimo po strani, ovaj trend možda zaista nije „prikladan“ za svakodnevno oblačenje. S druge strane, istorijski gledano, ni nošenje pantalona nije bilo prikladno (ako si žena). Kad je reč o budućnosti modne industrije, te granice stalno se pomeraju. Na kraju krajeva, stil nije stil ako ti nisu dopuštene sve mogućnosti da ga kreiraš. A više izbora i manje brige o tome hoćemo li zbog nečeg biti kritikovani ne može biti loša stvar. 

CON / Teodora Bogdanović, urednica tema

Još pokušavam da zaključim da li je biciklističkim bermudama velika vrata otvorila Kim Kardashijan, koja je još prošle godine prošetala u metalik uzanom šortsu, ili pak poznati svetski dizajneri koji su ovaj komad proglasili must have komadom svojih kolekcija. Svakako, posle ovakvih poteza bilo je očekivano da će se one naći na vrhu liste glavnih modnih trendova za 2019. godinu. Priznajem, potajno sam se nadala da neće biti tako jer ova pomama počinje da me podseća na talas užasnih helanki koje su se nosile svuda sem u fiskulturnoj sali.

Oslanjajući se na njihovu istoriju iz osamdesetih, kada smo ih viđali na seksi cicama koje vežbaju a savršeno izgledaju, jasno je da je za njih potrebna izvajana građa kako to ne bi izgledalo ružno čak i u teretani. Zatim, ako ostavimo po strani to što su glavni trend ove sezone, razmislimo da li je zaista u redu da se na poslu, ručku ili na sastanku pojavite u uzanim pantalonicama koje ocrtavaju svaki milimetar donjeg dela tela. Ali, baš svaki!

... Znaš, kada se ukombinuju sa sakoom, kaišem i možda štiklicama…“ Veeeliko ne!

Ovo govori neko ko prati šta se dešava na svetskoj modnoj sceni, ali odobravanje nečeg ovako bizarnog potpuno mi je nedopustivo. A da ne govorimo o Vandevorstovoj bridal kolekciji sa malenim belim komadom koji viri ispod haljine i na najmršavijoj manekenki otkriva svaki gram celulita. Jeste li i dalje za?

Koliko god bili pobornici mode, ne morate da prihvatite baš sve što vidite. Odredite svoja pravila na koja niko ne može da utiče. Neke stvari treba postaviti na pravo mesto jer ćete, u suprotnom, lako preći granicu neukusa.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/