Neprestani napori za regulaciju i sprovođenje zakona o zaštiti na radu bili su konstantno u sukobu sa onim što se zapravo dešava na pisti, gde su tinejdžerske zvezde (kao što je 17-godišnja Kaia Gerber) norma.

Ipak, uticaj mnogih organizacija te i državnih institucija doprineo je da Kering - luksuzna grupa koja stoji iza najvećih modnih kuća poput Gucci, Saint Laurent i Balenciaga -  donese odluku da više nikada neće angažovati modele ispod 18 godina, kako na modnim pistama, tako i za potrebe snimanja editorijala.

Kao jedna od najvećih sila u fashion svetu, Kering ima sposobnost da pokrene val i kod drugih te donese velike promene u modnoj industriji, što je potvrdio i presedavajući gurpe, François-Henri Pinault. 

(Čovek koji je razumeo modu: Kako je Karl Lagerfeld krojio Chanel svet)

"Kao globalna luksuzna grupa, mi smo svesni sopstvenog uticaja na oblikovanje mladih, posebno slikama koje su produkti naših kuća", rekao je on u izjavi. "Verujemo da imamo odgovornost da mlađe generacije naučimo pravim vrednostima i nadamo se da ćemo stvoriti pokret koji će ohrabriti i druge da slede naš primer."

Ova odluka stupa već na snagu uskoro kada ćemo videti kolekcije za Fall 2020. godine

Razlozi angažovanja modela starijih od 18 godina ne samo da imaju smisla zbog psihičke, već i fizičke zrelosti, koja se čini prikladnijom za ritam i zahteve koji su uključeni u ovu profesiju. 

Keringove modne kuće imaće nekoliko meseci da se prilagode novim smernicama, ali uspeh će najviše zavisiti od kolektivnih napora da se unaprede standardi u industriji modelinga.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/