Kad smo poslednji put prisustvovali događaju gde su vladala stroga pravila oblačenja?

Ukoliko stavimo svadbe i diplomiranja po stranu, kada je od nas traženo da ispoštujemo black tie zahtev? Uprkos čestim izlascima i proslavama, zvaničan uslov za „koktel haljine“ i „elegantna odela“ skoro pa ne postoji. Šta to govori o evoluciji formalne garderobe?

(Osam pravila IT cura: Kako da vam stil bude zanimljiv i kul) 

Stvari su se mnogo promenile od doba Marie Antoinette kada su korseti i balske haljine bili preduslov za večeru u dvoru. Dress code koji je jednom bio čitko napisan na zvaničnom pozivu za događaj, danas je neizrečen.

Pravila oblačenja postala su „tečna“ i sklona promenama, me računajući povremene odlaske na balet ili u pozorište kao priliku da se „malo doteramo“. Dok ste jednom morali da se pojavite u couture haljini skinutoj pravo sa piste, danas nije isključeno da ponesete farmerke i belu majicu i na formalnu večeru.

(Šest zlatnih pravila trendi Francuskinja)

Na prvi pogled ova promena prilično pojednostavljuje stvari, zar ne?

Svakako je oslobađajuće.

Iako danas postoji manjak stresa oko dileme da li obući večernju haljinu ili pak pantalone i patike za žurku, 2019. godina postavlja mnoštvo drugih izazova.

Društveni život zahtevniji je nego ikada.


S obzirom na to da se u jedan vikend gura sve raznovrsniji broj događaja, od pića sa prijateljima, večere, kafe pa sve do poslovnih događaja i sastanka, potrebno je imati i obim odeće koji će uspeti da nas sprovede od jedne prilike do druge. 

Čak i tradicionalni luksuzni brendovi prizivaju novo doba neformalnosti, sa fokusom na pojedinačnim komadima koji se mogu stilizovati tako što će istaći individualan ukus svakog kupca.PageBreak

Danas se na pisti može ugledati svašta - od XXL patika do najlonskih helanki i sportskih bodiji, sve sa namerom da se nose na večernjim eventima, a ne u teretani.

Ovo mogu biti komadi koji se smatraju običnim, od klasičnih teksas farmerka do belih sportskih majica.

Međutim, uvek postoji element koji ove outfite čini malo manje običnim. Majice sada dolaze sa predimenzioniranim kragnama i svilenim resama (mislimo na Ganni), dok varijacija na farmerke ima bezbroj, a na tome možemo zahvaliti kućama Miu Miu i Natasha Zinko. 

Savremeno oblačenje dopušta fleksibilniji dress code u svim prilikama.

Samim tim, najveća je potražnja za komadima koji su u nekoj meri posebni, nezavisno od toga koliko su „formalni“. Ovo je pristup koji je prigrlila modna publicistkinja Daisy Hoppen, čiji je raspored pretrpan sastancima, ručkovima i otvaranjima.

Kao što je i slučaj sa mnogima, ni ona nema vremena da menja celokupan outfit više puta dnevno - njen trik je da kupi udobne cipele za svakodnevne obaveze, i da ima somotske Simone Rocha štikle pri ruci za večernje dogovore.

"Najbitnije je naći sjajnu haljinu i odlične baletanke“, kaže ona. „Što se tiče popularizacije neformalnog oblačenja, najzanimljiviji mi je trend svilenih pidžama i kašmirskih trenerki. Najradije preporučujem vedro obojene svilene pidžame iz Gannija, dok su trenerke od Olivije von Halle idealne za duža putovanja, ali su dovoljno elegantne i kad izađeš na piće.“ 

Modna industrija nije odustala od klasičnog glamura, već se on danas servira na inovativniji način. Modna konsultantkinja i influenserka Veronika Heilbrunner navodi kako najviše voli da doda jedan ili dva luksuzna komada svakom outfitu.

Mnogi dizajneri sada se fokusiraju na ovaj pristup, plasirajući smelu garderobu koja se može lako ukombinovati sa ležernim komadima. Glamur ne posustaje, sve dok se može nositi u skladu sa svakodnevnim obavezama stvarajući novi prostor pogodan za razvitak ličnog stila. 

Modni kreator Kevin Germanier, koji se trenutno nalazi u Parizu, nudi promišljenu ponudu dramatičnih večernjih haljina, ali i ispranih farmerki. „Fokus je pre svega na individualan ukus i stil. Ne obazirem se na stare modne stereotipe. Žene danas mogu nosite iste komade noću i danju, kad god žele i kako god žele. Iz perspektive dizajnera, smatram da je to trenutak velike slobode u modi.“ 

Ko je žena koja podstiče ovaj način odevanja?

Ona čija odeća mora da bude toliko uspešna koliko i ona. Lični stil uzurpirao je ideju odeće koja se smatra „prikladnom“. To je pravo koje više niko ne može da određuje. 

Priredila: Anja Paspalj

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/