PRO /Dušan Petrović, modni fotograf

Instagram je postao najbolja platforma za privlačenje potencijalnih korisnika i mreža budućnosti koja iz dana u dan postaje sve jača. Ono što je kod ove aplikacije zanimljivo jeste to da je od samog početka nudila mogućnost svakom svom korisniku, bio on profesionalac ili „obična osoba“, da edituje svoju fotografiju pre izbacivanja dodajući na nju već gotove efekte. Danas, devet godina kasnije, mogu slobodno reći da svaka druga osoba može napraviti „profesionalnu fotografiju“.

Takođe, Instagram većini ljudi služi i kao glavna platforma za marketing, što mu dodatno uvećava popularnost. Iz pozicije modnog fotografa mogu reći da se radujem svakom novom telefonu, svakoj novoj aplikaciji i mogućnosti koju nam, ne samo Instagram, nego sve društvene mreže pružaju. Mnogo fotografi „plaše“ se kuda sve ovo vodi, a ja za zaključak mogu samo da kažem kako sve ima dobru i lošu stranu i ako otkrijete tu dobru i koristite je za napredak, pobeda je vaša!

CON / Miloš Nadaždin, modni fotograf

Postoji toliko aspekata ove društvene mreže, ali ukus tog negativnog uvek bude jači i zadrži se duže. Kristalno jasno sećam se momenta kada se Instagram pojavio i kada sam samo nekoliko meseci kasnije otvorio nalog na toj društvenoj mreži, misleći da je to baš lepo mesto gde ću moći da objavljujem privatne fotografije za svoje prijatelje. Međutim, kao i svemu, i tome je brzo došao kraj. Privatnost je postala javna. Uz prve negativne komentare javila se i potreba da se svaka objava gleda kao reklamni prostor, kao instashop. Tu leži jedna od najvećih zamerki - prva je komercijalizacija postova čime se gubi autentičnost i postaje se rob dopadljivosti.

Druga zamerka je da je većina korisnika u zabludi da su profesionalni fotografi. Postoji velika razlika između insta fotografije i profesionalne fotografije za reklame i magazine, a Instagram je uspeo da tu liniju zamuti. Profesionalna fotografija ne može se obrađivati u aplikacijama na telefonu. Bilo bi tu još mnogo stvari vezanih za psihička stanja koja izaziva prekomerna upotreba Instagrama, ali kao i svaka revolucionarna stvar, i sa Instagramom se mora pažljivo i umereno rukovati.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/